BRD vrea să trimită peste 1 miliard de lei către acționari. Randamentul dividendului depășește 11%

BRD vrea să trimită peste 1 miliard de lei către acționari. Randamentul dividendului depășește 11%
scris 12 mar 2018

BRD Groupe Societe Generale vrea să distribuie un dividend brut de 1,64 lei/acțiune, care, raportat la prețurile din ultimele luni, conferă un randament net de 11-12%.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Binecuvântare pentru bursă. Una dintre cele mai mari instituții din sistemul bancar românesc, BRD Groupe Societe Generale (BRD), aduce către investitorii de portofoliu echivalentul a aproape 100 milioane de euro. Conducerea administrativă a băncii propune distribuirea unui dividend brut de 1,64 lei/acțiune.

Suma totală care iese din societate este de 1,14 miliarde lei (245,22 milioane euro) și reprezintă echivalentul a 80,70% din profitul net de 1,41 miliarde lei (303,84 milioane euro) obținut de societate în anul 2017. Este o distribuție ușor sub procentajul de 83% din câștig menționat în urmă cu o lună de către directorul executiv François Bloch.

ANALIZĂ Cât de \ CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cât de "hrăpărețe" sunt, în realitate, băncile din România

Raportat la ultimul preț de piață din ședința de tranzacționare de vineri de 14,14 lei/acțiune, randamentul net al dividendului este de 11,02%, însă dacă este calculat având ca referință media mobilă eponențială de 200 de zile (EMA200), situată la nivelul de 13,04 lei/acțiune și care estimează o medie a intrărilor din ultimele 6-7 luni, randamentul net este chiar mai ridicat, de 11,95%.

BRD vrea să trimită peste 1 miliard de lei către acționari. Randamentul dividendului depășește 11%

Este o continuare a trendului de acordare a unor dividende cât mai mari după ce suma acordată sub formă de dividende a reprezentat 70% din câștigul net aferent anului 2016, iar pentru 2015 procentajul repartizării a fost de numai 50% din profit.

Sunt încasări de cash ale acționarului majoritar francez pentru o investiție matură, de peste 20 de ani. Cu o deținere de 60,16% din titlurile BRD, Societe Generale ar urma să încaseze sub formă de dividende suma de 687,12 milioane lei (147,54 milioane euro).

Este o strategie bine gândită. “Când vorbim de distribuirea de dividende ne facem planurile pentru anii următori în funcție de câtă nevoie avem de capital, în funcție de previziunile privind necesarul de investiții și creșterea portofoliului de credite. Dacă este un exces de capital este o practică bună de afaceri să distribui capitalul către acționari”, explica directorul executiv Bloch.

Data plății este indicată a fi 31 mai, cu dată a plății amânate 30 noiembrie. La ultimul preț de piață de la Bursa de Valori București, capitalizarea bursieră a BRD se ridică la 9,85 miliarde lei (2,11 miliarde euro). Cea mai valoroasă instituție de credit românească este Banca Transilvania (TLV), care are o capitalizare bursieră de 10,72 miliarde lei (2,30 miliarde euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
societe generale
dividende
bv
bursa