Conducerea OTP se teme că preluarea Băncii Românești, încă neaprobată de BNR, nu se va finaliza. Csanyi: "Am o presimțire rea!"

Conducerea OTP se teme că preluarea Băncii Românești, încă neaprobată de BNR, nu se va finaliza. Csanyi: "Am o presimțire rea!"
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 2 mar 2018

Conducerea grupului ungar OTP Bank are temeri legate de aprobarea cumpărării Banca Românească de la National Bank of Greece (NBG), agreată în vara anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Având în vedere că Banca Națională a României (BNR) nu a aprobat încă tranzacția, Sandor Csanyi, CEO-ul OTP, spune că "are o presimțire rea" în legătură cu decizia finală.

Tranzacția prin care OTP cumpără Banca Românească este de 650 milioane euro, incluzând rambursarea anticipată de datorii de 550 milioane euro ale băncii preluate către grupul-mamă.

"În România, este așteptat, în continuare, acordul autorităților de supraveghere pentru Banca Românească. Am temeri legate de această achiziție", spune și László Wolf, director general adjunct al OTP, citat în presa ungară.

ING Bank a făcut profit net de 493 de milioane de lei anul trecut, în creștere ușoară față de 2016, și a avansat un loc în topul celor mai mari bănci după active CITEȘTE ȘI ING Bank a făcut profit net de 493 de milioane de lei anul trecut, în creștere ușoară față de 2016, și a avansat un loc în topul celor mai mari bănci după active

Consiliul Concurenței a aprobat deja, în decembrie, preluarea de către OTP a Banca Românească și a activelor românești aferente sucursalei din Londra și ale filialei din Malta aparținând National Bank of Greece.

Conducerea OTP a anunțat, într-o conferință de presă, că analizează noi achiziții, în urma cărora banca ar urma să de extindă pe două piețe noi. Una dintre cele două potențiale achiziții este "puțin mai mult decât doar avută în vedere". Potrivit lui Sandor Csanyi, achizițiile sunt prioritatea băncii și nu acordarea de dividende, fiind posibile chiar viitoare majorări de capital pentru extinderea prezenței în regiune.

În octombrie anul trecut, CEO-ul OTP a anunțat are în plan să cumpere 5 bănci din regiune până în 2019.

Prin aceste achiziții, OTP Bank vrea să profite de procesul actual de consolidare în sectorul bancar european, întărindu-și poziția. Astfel, banca țintește ca procentul de venituri generate în afara Ungariei să ajungă la 70%, de la aproximativ 45% în prezent.

Cele 5 achiziții pe care banca ungară le are în plan se vor adăuga altor 3 astfel de mutări ale OTP, din 2017. OTP a finalizat, anul trecut, cumpărarea Splitska Banka, o divizie a Societe Generale din Croația. Cele două bănci încheiaseră un acord de preluare din 2016. În iulie 2017, OTP Bank a ajuns la un acord defintiv pentru a prelua Banca Românească de la National Bank of Greece (NBG). La scurt timp, OTP Bank și NBG au încheiat o nouă înțelegere în regiune, banca ungară cumpărând Banca Vojvodjanska și NBG Leasing din Serbia.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp
banca transilvania
preluare
sandor csanyi