Bursa atinge un nou maxim, însă pe volume mici. Tranzacții speciale de 45 milioane lei cu acțiuni ale Șantierului Naval Orșova

Bursa atinge un nou maxim, însă pe volume mici. Tranzacții speciale de 45 milioane lei cu acțiuni ale Șantierului Naval Orșova

Sursa foto: BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 nov 2023

Indicele BET a câștigat o treime de procent și a atins un nou record, dar investitorii au introdus ordinele de cumpărare timid.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro organizează pe 27 noiembrie, cu transmisiune în direct inclusiv la PROFIT NEWS TV, cea de-a șasea ediție a Profit Financial.forum, cu lideri ai piețelor financiare și autorităților din domeniu, respectiv din conducerea Băncii Centrale, Guvernului, Ministerului de Finanțe, Autorității de Supraveghere Financiară, ca și cu manageri de top din bănci comerciale, companii din piața de capital, asigurări și administratori de fonduri

Evenimentul va fi organizat cu sprijinul Alpha Bank, Banca Transilvania, CITR, Nordis Group, Philip Morris România, UniCredit Bank - DETALII AICI

Datele privind inflația din SUA au adus o explozie de prețuri pe marile burse ale lumii. Indicele S&P500 a testat nivelul de 4.500 de puncteși indicele de tehnologie Nasdaq 100 a ajuns într-o zonă unde sunt cu aproximativ 1.600 de puncte peste minimele locale consemnate la sfârșitul lunii trecute.

În acest peisaj, piața locală a avut condițiile unei sesiuni „verzi”, în care indicele compozit BET-XT a câștigat 0,41% și indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,33%, până la un nou maxim istoric de 14.664,16 puncte.

Bursa atinge un nou maxim, însă pe volume mici. Tranzacții speciale de 45 milioane lei cu acțiuni ale Șantierului Naval Orșova

Nu este vorba, însă de entuziasm, piața fiind destul de ezitantă. 2 acțini din top 10 tranzacționare au închis sub nivelurile de referință ale sesiunii precedente și lichiditatea a fost slabă în piața reglementată unde titlurile cu cel mai mare interes, cele ale Hidroelectrica (H2O) au adunat schimburi de 8,49 milioane lei, pe fondul cărora cotația a avansat cu 0,25%, până la prețul de 119,10 lei/acțiune.

Deși și-a majorat afacerile cu 150%, Bittnet Systems raportează pierdere la 9 luni, trasă în jos de investițiile de portofoliu CITEȘTE ȘI Deși și-a majorat afacerile cu 150%, Bittnet Systems raportează pierdere la 9 luni, trasă în jos de investițiile de portofoliu

Mai degrabă, piața a avut de consumat povestea ei, locală, respectiv transferuri speciale din piața deal cu 8,91 milioane acțiuni Șantierul Naval Orșova (SNO). Cantitatea este echivalentul participațiilor Transilvania Investments Alliance (TRANSI) și Infinity Capital Investments (SIF5), de 50,00% din acțiuni și respectiv, de 28,01% din titluri.

Schimburile s-au efectuat la prețul de 5,1000 lei/acțiune, cu 11,30% sub referință, ceea ce situează valoarea acestora la 45,45 milioane lei. Acest nivel indică pentru compania care are clienți constanți în nordul Europei, în principal în Olanda, o capitalizare de piață de 58,24 milioane lei (11,77 milioane euro).

Life is Hard – creșteri la aproape toate capitolele din bilanț CITEȘTE ȘI Life is Hard – creșteri la aproape toate capitolele din bilanț

Pe a 2-a activitate din piața reglementată, în echivalent 5,23 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,37%, până la prețul de 0,5420 lei/acțiune. În pofida acestei mișcări, indicele financiar BET-FI a supraperformat pieței, cu o creștere de 0,89%, până la nivelul de 58.792,93 de puncte.

Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor de pe segmentul de energie și utilități, a urcat cu 0,46%. Din structura sa interesul a fost mai mare pentru acțiunile producătorilor de gaze naturale: +1,08%, până la prețul de 47,00 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG), ce au cumulat volume echivalente cu 2,79 milioane lei și +0,45%, până la prețul de 0,5535 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), ce au adunat transferuri de 2,04 milioane lei.

GRAFIC Companiile mici americane – în dificultate la etapa dobânzilor de 5%. Unde este „cimitirul” bursei americane CITEȘTE ȘI GRAFIC Companiile mici americane – în dificultate la etapa dobânzilor de 5%. Unde este „cimitirul” bursei americane

Aceeași tendință de apreciere ușoară a fost și pe acțiunile bancare: +0,44%, până la prețul de 22,82 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), ce au întrunit un rulaj de  4,12 milioane lei și +0,11%, până la prețul de 17,60 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), ce au adunat tranzacții de 1,56 milioane lei.

În ziua rapoertării financiare trimestriale în care a indicat un declin de 18,12% a profitului net la 9 luni, până la 344,75 milioane lei, de la 421,07 milioane lei, One United Properties (ONE) a pierdut 1,80% la nivelul capitalizării bursiere. Titlurile sale au închis la preșul de 0,9800 lei/acțiune o sesiune în care au adunat transferuri de 3,00 milioane lei.

În rest, reperul unor schimburi însumând 1 milion de lei a mai fost depășit de 4 simboluri, acestea având închideri divergente: +1,51%, până la prețul de 40,30 lei/acțiune, pentru titlurile Digi Communications (DIGI), -2,31%, până la prețul de 29,60 lei/acțiune, pentru titlurile Transelectrica (TEL), -0,42%, până la prețul de 23,80 lei/acțiune, pentru titlurile Transport Trade Services (TTS) și +0,42%, până la prețul de 47,75 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN).

Secțiune realizată în parteneriat cu ING

Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.

ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica