Bursa de la București a schițat o încercare de revenire. Investitorii încă nu sunt convinși că trebuie să intre decisiv la cumpărare

Bursa de la București a schițat o încercare de revenire. Investitorii încă nu sunt convinși că trebuie să intre decisiv la cumpărare

Sursa: Smshoot / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 feb 2018

Într-o sesiune preponderent „verde” pe piețele dezvoltate, bursa românească a avut un debut pozitiv, însă piața a ezitat, iar cotațiile au alunecat înapoi către referință pe fondul slabei susțineri la cumpărare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Piața românească de capital a resorbit șocul bursier de pe Wall Street, când luni indicele Dow Jones Average Industrial a avut cea mai mare cădere nominală de o zi din istorie, iar profesioniști ai pieței de capital contactați de Profit.ro chiar remarcau robustețea acțiunilor românești. Totuși, piața locală pare refractară și la revenire. Investitorii par a prefera să aștepte să vadă ce se întâmplă, iar starea de expectativă se răsfrânge într-o activitate de tranzacționare slabă.

Indecizia jucătorilor din piața locală s-a văzut cu atât mai bine cu cât la debut piața părea că vrea să se înscrie pe o traiectorie de recuperare, iar indicii principali urcau cu 1 procent. Investitorii nu s-au raliat pentru a susține mișcarea, iar cotațiile au intrat în derivă. Rulajul de numai 31,23 milioane lei (6,71 milioane euro) nu a putut susține un elan al indicilor.

GRAFIC Cât de departe este criza. Seamănă anul 2018 cu 2008? CITEȘTE ȘI GRAFIC Cât de departe este criza. Seamănă anul 2018 cu 2008?

Până la final, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,09%, o dinamică similară având-o și indicele reprezentativ BET, care a închis la nivelul de 8.014,29 de puncte. Din punct de vedere tehnic, se vede că indicele ezită în zona unei confluențe de suporturi, respectiv media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și retragerea Fibonacci de 38,2% a impulsului ascendent de la cumpăna dintre ani, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa de la București a schițat o încercare de revenire. Investitorii încă nu sunt convinși că trebuie să intre decisiv la cumpărare

Piața locală nu a primit niciun impuls de la tendința de apreciere generalizată din Europa, cu o amplitudine consistentă a avansului cotațiilor: +1,76% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,93% pentru indicele FTSE100 de la Londra, 1,82% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,60% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,23% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +2,30% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,64% pentru indicele PX de la Praga.

Închideri divergente pe acțiunile bancare în ziua în care institușiilor de credit li s-a scumpit finanțarea de la banca centrală

Într-o zi fără transferuri de tip deal, o treime din activitatea de tranzacționare de la BVB a fost asigurată de acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 0,66%, până la prețul de 2,2500 lei/acțiune, pe tranzacții de 6,20 milioane lei, în ziua în care Banca Națională a României a majorat dobânda-cheie la 2,25%, de la 2,00%, a 2-a mutare într-o secvență foarte scurtă după ce reperul de finanțare de la banca centrală a fost menținut la nivelul de 1,75% timp de 2 ani și jumătate.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a urcat cu 0,94%, până la prețul de 12,90 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,51 milioane lei.

Vânt negativ și dinspre piața petrolului

În condițiile în care astăzi la Londra prețul petrolului Brent a coborât la Londra sub reperul de 66 dolari/baril, un nou minim al acestui an, indicele energetic de la BET-NG au suferit un declin marginal, de 0,02%. Cel mai lichid emitent din structura sa, Romgaz Mediaș (SNG), a câștigat 0,61% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 33,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,37 milioane lei. Influențate probabil de cotația petrolului, titlurile OMV Petrom (SNP) au scăzut cu 1,69%, până la prețul de 0,2900 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,16 milioane lei. Restul titlurilor pe acest segment au închis „pe verde”: titlurile Electrica (EL) s-au apreciat cu 0,68%, până la prețul de 11,90 lei/acțiune, pe transferuri de 2,16 milioane lei, iar cele ale Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 1,15%, până la prețul de 7,94 lei/acțiune.

Titlurile transportatorului de gaze naturale din Trangaz (TGN) au avansat cu 0,88%, până la prețul de 401,50 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,71 milioane lei, iar titlurile transportatorului de țiței prin conducte Conpet Ploiești (COTE) închis la prețul de 115,80 lei/acțiune, în creștere cu 2,48% față de sesiunea precedentă, pe tranzacții de aproximativ 741.000 de lei.

Pe contrasens cu restul pieței, segmentul acțiunilor fondurilor închise de investiții a avut o zi negativă. Indicele financiar BET-FI a suferit un recul de 0,62%, până la nivelul de 40.808,08 de puncte. Deși emitentul cu cea mai mare pondere în structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a câștigat 0,22% la nivelul valorii de piață, prețul de închidere fiind 0,8940 lei/acțiune, pe transferuri de 2,21 milioane lei, sectorul a fost tras în jos de deprecierile pe acțiunile SIF. Cele mai lichide dintre acestea, cele ale SIF Oltenia (SIF5), au urcat, totuși, cu 0,21% peste referință, la prețul de 2,3500 lei/acțiune, pe tranzacții cu puțin peste 950.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
transgaz
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
conpet