Lichiditatea are potențialul de a se majora semnificativ la BVB, spune noul director general Adrian Tănase. Demersurile instituției vor fi concentrate pe eliminarea oricăror obstacole, astfel încât toți investitorii nerezidenți care sunt interesați de România să poată tranzacționa pe piața locală, dar și lansarea unei piețe a instrumentelor derivate pentru a putea fi fructificate cât mai multe idei de investiții.
Lansarea ofertei publice de vânzare pentru listarea la bursă a companiei Purcari Wineries (WINE) coincide cu prima prezență publică în noua sa calitate de director general al Bursei de Valori București, Adrian Tănase, iar acesta se așteaptă ca noi companii să facă pasul către BVB în acest an și în viitorul apropiat.
Totuși, listările – una din principalele surse ale majorării lichidității – nu reprezintă ceva care cade în controlul operatorului de piață, spune Tănase, fapt pentru care în mandatul său nu se va concentra foarte mult asupra acestui aspect. Reprezentanții Bursei sau ai brokerilor le pot explica antreprenorilor avantajele listării, însă interacțiunea nu garantează listarea. Investitorul vrea să-și primească prețul, și orice tranzacție depinde de întâlnirea cererii cu oferta, ceea ce nu este total în controlul bursei.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În aceste condiții, Tănase își va concentra activitatea asupra aspectelor pe care le poate influența, respectiv elementele care pot face ca lichiditatea să-și atingă potențialul pentru numărul de acțiuni listate deja. Astfel, BVB vrea să se asigure că oricine vrea să investească pe bursa românească să o poate face cu ușurință și, în al 2-lea rând, orice idee de investiție să poate fi transpusă pe bursă prin intermediul instrumentelor financiare derivate. Anul trecut, valoarea medie de tranzacționare pe piața de acțiuni de la BVB a fost de 42,95 milioane lei (9,40 milioane euro).
Obiectiv: dărâmarea și a ultimelor bariere
În prezent, încă există bariere care frânează accesul pe piață al unor investitori nerezidenți, a declarat Tănase, adăugând că va face demersurile pe lângă autoritățile de resort astfel încât aspectele de ordin fiscal sau de reglementare să nu mai restricționeze artificial prezența unor jucători străini interesați de investițiile în România.
Predecesorul lui Tănase la conducerea BVB, polonezul Ludwik Sobolewski și-a dedicat prima parte a mandatului său exact eliminării a 8 obstacole pe care le-a identificat ca lovind în accesibilitatea bursei românești. Chiar și la 4 ani de la momentul în care BVB inaugura la BNR procesul de îndepărtare a barierelor, o parte din acestea au rămas în picioare, observa într-un interviu pentru Profit.ro fostul manager al Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny. Documentația necesară pentru ca un investitor nerezident să poată deschide un cont sau să acceseze servicii de custodie este foarte complicată. „Poate lua luni de zile”, spunea Konieczny.
Tănase are în vedere îndepărtarea oricăror restricții: „Aceste bariere trebuie să dispară. Toți investitorii trebuie să poate tranzacționa la Bursa de Valori București.” El a adăugat că nu are, însă, niciun interval de timp pe care să-l avanseze de vreme ce sunt în joc alte instituții și ar putea fi nevoie de anumite perioade pentru operarea unor modificări ale reglementărilor sau ale cadrului fiscal.
Degeabă ai idei de investiții, dacă nu ai cum să le joci
Noua conducere a BVB mai vede o cale de acțiune în atacarea problemei legată de absența pieței derivatelor. În prezent, spune Tănase, nu poate fi fructificată decât o idee de investiție, respectiv aceea de a cumpăra ieftin și de vinde scump. Strategiile bazate pe vânzările în lipsă, arbitrajarea între companii din același sector sunt imposibile acum la BVB, pentru că nu există intrumentele financiare disponibile. „Aici este o limitare importantă pe care o are acum Bursa de Valori București”, spune noul director.
Au fost în ultimii ani 3 perechi de acțiuni asupra cărora era un consens că una una este mai scumpă decât cealaltă. Aceste idei de investiții nu au putut fi jucate pentru că nu există vânzările în lipsă. Introducerea acestui instrument ar fi în măsură să lichidizeze și o parte din deținerile fondurilor de pensii, care au pachete mari de acțiuni blocate pe termen lung, dar pe care le pot împrumuta pentru o perioadă spre a fi vândute în lipsă, a mai spus Tănase, el însuși fost manager timp de peste 8 ani al fondurilor de pensii administrate NN și ING.
Pași rapizi pentru o contraparte centrală
Pentru a avea o piață a derivatelor este însă nevoie de o contraparte centrală. Noul director general al BVB a declarat, răspunzând la o întrebare a Profit.ro, că aceasta este una dintre prioritățile mandatului său. El a afirmat că nu are o soluție și, deocamdată, nici măcar o opinie dacă este bine să constituim o contraparte centrală românească sau dacă să ne angrenăm într-un proiect regional. A spus însă că va intensifica dialogurile împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și acționarii instituționali ai BVB, astfel încât să fie luată o decizie cât mai rapid în această privință. „Contrapartea centrală este obligatorie dacă vrem să aducem bursa la potențialul maxim de tranzacționare”, a declarat Tănase. „Piața de derivate este planul nostru.”