CONFIRMARE Polonezul care a deținut șefia Bursei pentru 4 ani rămâne conectat la piața de capital românească. Ludwik Sobolewski lansează un proiect care vizează maximizarea valorii companiilor

CONFIRMARE Polonezul care a deținut șefia Bursei pentru 4 ani rămâne conectat la piața de capital românească. Ludwik Sobolewski lansează un proiect care vizează maximizarea valorii companiilor
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 ian 2018

Ludwik Sobolewski, cel care a condus cele mai dinamice burse din regiune, de la Varșovia și București, lansează un proiect de relații internaționale care vizează crearea de punți între companiile care vor să atragă finanțare și comunitatea de investitori. Informația a fost prezentată astăzi, marți, oficial și anunțată de Profit.ro încă de săptămâna trecută pe Profit Insider. Într-un interviu pentru Profit.ro, Sobolewski afirmă că vede noul proiect ca pe o continuare a misiunii sale în România. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, el lansează Cornerstone Communications, prima agenție panregională de IR, amplificator de valoare și «internationalizer», prima companie din România, specializată în Relația cu Investitorii, Guvernanța Corporativă, având rolul de a spori mandatele de investiții.

Cornerstone Communications va furniza companiilor românești deja listate sau care au în scop listarea, servicii de relații cu investitori la standarde internaționale

Zuzanna Kurek, cea care a fost adusă la Bursa de Valori București de către Sobolewski și unde a ocupat poziția de director adjunct de dezvoltare și marketing, a anunțat zilele trecute că părăsește compania, alăturându-se acum noului proiect.

Companiile românești tind să fie tranzacționate cu discount, iar comunitatea investițională locală este slab închegată. Sunt 2 probleme ale pieței de capital pe care ar urma să le atace proiectul pe care îl promovează, împreună cu parteneri externi, Ludwik Sobolewski, cel care în anii 2013-2017 a deținut poziția de director general al Bursei de Valori București.

Firma pe care o lansează la acest început de an vizează crearea de punți în mediul investițional între diverșii jucători, ținta fiind o maximizare a valorii companiilor, a declarat pentru Profit.ro Sobolewski. Proiectul de relații internaționale va fi la nivelul întregii regiuni a Europei Centrale și de Est, cu precădere pentru țările unde fostul șef al burselor de la Varșovia și București are expertiză, respectiv Polonia și România. O atenție specială va fi acordată Ucrainei, cu o economie care va tinde să devină tot mai relevantă pentru Europa, dar și Bulgariei.

Adrian Tănase, cel care a avut în administrare fondurile de pensii ale NN și ING, a fost avizat de ASF ca nou director general al Bursei CITEȘTE ȘI Adrian Tănase, cel care a avut în administrare fondurile de pensii ale NN și ING, a fost avizat de ASF ca nou director general al Bursei

Sobolewski își va desfășura activitatea în principal în Polonia, unde va fi sediul firmei, dar cel puțin o dată pe lună va fi prezent în România. Vede în acest lucru continuarea firească a mandatului său de CEO la Bursa de Valori București, încheiat intempestiv în vara anului trecut.

Dacă în urmă cu un an polonezul părea că nu va avea nicio problemă pentru a obține un nou mandat de 4 ani la șefia BVB, fiind preferat de așa-numita grupare a băncilor din acționariatul operatorului de piață, o succesiune de evenimente neprevăzute au determinat încheierea colaborării. Decesul în luna iunie a anului trecut a lui Cristian Micu a descompletat Consiliul de Administrație, iar cei favorabili lui Sobolewski, în frunte cu președintele Lucian Anghel, nu au mai avut o majoritate care să-l mențină pe polonez la frâiele Bursei.

El a fost înlocuit cu Adrian Tănase, fost administrator de active financiare la fondurile de pensii ING și NN, care a primit avizul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) la acest început de an.

Sobolewski nu privește în urmă cu frustrare. El a declarat pentru Profit.ro că nu are senzația că activitatea sa a fost drastic întreruptă, tocmai pentru că lansează acest proiect privat prin care practic va continua demersurile pe care oricum le-ar fi realizat ca șef al BVB. „Este o continuare a misiunii mele în România”, spune Sobolewski.

Antreprenorii poate ar vrea să fie mai transparenți, dar nu simt că au de ce

Ținta principală a noului demers este creșterea gradului de expunere a companiilor din regiune în rândul comunității investiționale. Nu este vorba numai despre întărirea guvernanței corporative și de mărirea transparenței, dar mai ales de crearea de punți către comunitatea de investitori.

În România, proiectul va avea particularitatea că aici nu este închegată o clasă de investitori profesioniști, iar demersurile vor viza și conturarea acesteia, inclusiv prin susținerea cluburilor de investitori și a activităților de educație financiară.

Dacă antreprenorii nu fac mai multe pentru îmbunătățirea guvernanței corporative sau nu acordă o importanță mai mare transparentizării și relațiilor publice – observă Sobolewski – nu este neapărat numai pentru că nu au deschidere, ci pentru că nu văd un randament al acestor demersuri. Ei pur și simplu nu știu cui se adresează sau văd că orice pași fac în această direcție nu sunt nemijlocit răsplătiți printr-o majorare a valorii companiilor lor.

Miliardarul John Paulson, care a câștigat de pe urma crizei și are soție româncă, a pierdut 70% din banii investitorilor. Care au fost pariurile care i-au lovit portofoliile CITEȘTE ȘI Miliardarul John Paulson, care a câștigat de pe urma crizei și are soție româncă, a pierdut 70% din banii investitorilor. Care au fost pariurile care i-au lovit portofoliile

În ultimul timp, este vizibilă și în România un interes mai mare a companiilor de a-și majora expunerea și pentru lărgirea nivelului de conștientizare a activităților lor la nivelul comunității de investitori. Este oportunitatea pe care o sesizează Sobolewski și o atacă prin noul său proiect. În Polonia, nevoia de comunicare a companiilor este mai ridicată, dar și competiția în serviciile de acest tip este mai intensă.

Zuzanna Kurek, cea care a fost adusă la Bursa de Valori București de către Sobolewski și unde a ocupat poziția de director adjunct de dezvoltare și marketing, anunțase zilele trecute că părăsește compania și se va alătura unui proiect care sună foarte aproape de ceea ce a prezentat polonezul pentru Profit.ro. „Sunt foarte încântată să vă anunț că voi rămâne în București, continuându-mi munca de a contribui la devoltarea piețelor locale de capital, lucrând cu antreprenorii, ca și cu societățile listate, în cadrul altui proiect”, spune, în mesajul de despărțire de BVB, Kurek, care are studii de drept la Universitatea din Maastricht, Olanda.

România are potențial, dar ratează ocazii. Lipsa de predictibilitate, una din problemele principale ale țării

Pentru investitorii nerezidenți România păstrează atractivitate. Sobolewski mizează că economia națională va continua să crească șli în următorii ani, chiar dacă probabil nu va putea să susțină ritmuri de majorare a PIB de 7-8%, ceea ce este peste potențial. Principala problemă a țării nu este aceea că este puțin vizibilă pentru comunitatea investițională internațională interesată de regiune, ci lipsa de predictibilitate care este una dintre caracteristicile României și care slăbește angajamentul investitorilor.

Nu este numai volatilitatea generată din mediul guvernamental – unde și la BVB Sobolewski a avut o colaborare discontinuă ca intensitate a eforturilor cu autoritățile – ci și din mediul de business. Absența clasei de investitori dedicați este un aspect al acestei lipse de predicitibilități. Dacă aceasta ar fi surmontată, ceea ce-și propune și proiectul polonezului, prezența investitorilor străini ar fi mai ridicată, cu efecte nemijlocite asupora creșterii valorii companiilor locale.

Într-un interviu acordat unei publicații poloneze la sfârșitul anului trecut, Sobolewski a zugrăvit o imagine mai degrabă favorabilă României și recunoaște că a accentuat tușele pozitive, în detrimentul neajunsurilor. Este conștient, însă, că la nivelul pieței de capital locale este foarte mult de construit și că sunt multe lucruri a căror rezolvare a fost întârziată. O caracteristică a României ultimilor ani a fost aceea că a ratat ocazii, însă potențialul îl vede foarte ridicat pentru economia națională și companiile românești, conchide Sobolewski.

viewscnt
Afla mai multe despre
ludwik sobolewski
bvb
bursa
polonia
ucraina
bulgaria
lucian anghel