Bursele au crescut puternic la nivel mondial și euro s-a apreciat față de dolar, miercuri, investitorii așteptând noi măsuri de susținere a economiilor

Bursele au crescut puternic la nivel mondial și euro s-a apreciat față de dolar, miercuri, investitorii așteptând noi măsuri de susținere a economiilor
scris 4 iun 2020

Bursele au crescut puternic la nivel mondial, iar euro s-a apreciat față de dolar, miercuri, pentru a șaptea ședință de tranzacționare consecutivă, evoluții care indică un apetit ridicat pentru plasamente riscante, pe fondul relaxării restricțiilor legate de coronavirus și a speranțelor pentru noi măsuri monetare de stimulare a redresării economice, transmite Reuters.

Investitorii au vândut active considerate sigure, cum ar fi aurul și obligațiunile guvernamentale, în urma unor date economice încurajatoare din China și a speranțelor că ce a fost mai greu din impactul crizei coronavirusului a trecut, scrie News.ro.

FOTO Ministrul de Interne a bătut palma cu șeful Dacia. Poliția va primi trei modele diferite CITEȘTE ȘI FOTO Ministrul de Interne a bătut palma cu șeful Dacia. Poliția va primi trei modele diferite

Declinul prețurilor aurului s-a accentuat, în timp ce indicele global MSCI, care include indici burseri din 49 de țări, a urcat la cel mai ridicat nivel atins din 6 martie, iar randamentul obligațiunilor germane pe termen de 10 ani a stins cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii aprilie.

Contractele futures pentru aur au scăzut cu 27,4 dolari, la 1.697,8 dolari uncia, fiind pentru prima oară într-o săptămână când aurul a fost cotat sub 1.700 de dolari uncia.

Euro a urcat cu 0,6%, la 1,1237 dolari pe unitate, iar din 25 mai s-a apreciat cu peste 3%.

Prețul cuprului a atins cel mai ridicat nivel din luma martie, susținut de perspectiva unei cereri mai mari din partea Chinei, după ce sectorul serviciilor a revenit la creștere în aprilie, pentru prima oară din ianuarie, potrivit unui sondaj privat.

Dolarul a scăzut la un minim al ultimelor 11 săptămâni față de un coș de valute, dar creșterea puternică a acțiunilor a  dat tonul optimismului investitorilor. Bursele din Paris și Frankfurt au urcat cu peste 3%, iar indicele Dow Jones a avansat cu 2%, susținut de creșterea acțiunilor Boeing.

Indicele global MSCI a crescut cu 1,67%, fiind cu mai puțin de 9 puncte procentuale sub un maxim istoric atins în februarie. Indicele pan-european STOXX 600 a urcat cu 2,54%.

La New York, indicele  Dow Jones Industrial Average a crescut cu 2,05%, S&P 500 cu 1,36%, iar Nasdaq Composite cu 0,78%.

Acțiunile Boieng au avansat cu aproape 13%, în urma anunțului companiei Third Point, a investitorului miliardar Daniel Loeb,că a cumpărat o participație la producătorul de avioane.

Datele au arătat o stabilizare a pieței muncii în SUA, angajatorii privați concediind 2,76 de milioane de angajați, săptămâna trecută, față de pierderile așteptate de analiști, de 9 milioane de locuri de muncă.

Institute for Supply Management’s (ISM) a anunțat că activitățile din sectorul serviciilor au revenit de la cel mai redus nivel din 11 ani, atins în luna mai.

Un alt sondaj a arătat că activitățile de afaceri din zona euro au înregistrat o nouă contracție în luna mai. Există însă semne că a fost depășită cea mai dificilă perioadă, dar redresarea va fi lentă.

Prețul petrolului s-a retras, după ce a depășit nivelul de 40 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins din luna martie, apărând îndoieli legate de momentul și amploarea  unei posibile prelungiri a acordului de reducere a producției de țiței decătre OPEC și aliații acesteia.

Petrolul de referință pe piața americană a închis în urcare cu 48 de cenți, la 37,29 dolari pe baril. Cotația petrolului Brent a avansat cu 22 de cenți, la  39,79 dolari pe baril.

Indicele dolarului a scăzut cu 0,284%.

Analiștii anticipează că Banca Centrală Europenă va suplimenta achizișiile de obligațiuni, la ședința de politică monetară de joi.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
bursa
investitoti
coronavirus