Capitalizarea bursieră a marilor companii din China scade semnificativ din cauza noilor reglementări

Capitalizarea bursieră a marilor companii din China scade semnificativ din cauza noilor reglementări
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 sep 2021

Măsurile drastice de reglementare ale autorităților de la Beijing au afectat semnificativ diverse sectoare, de la cel tehnologic la cel imobiliar și educație, ștergând sute de miliarde din capitalizarea bursieră a unora din cele mai mari companii și alertând investitorii în legătură cu viitorul, se arată într-o analiză a Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Problemele gigantului chinez din domeniul comerțului electronic Alibaba au început la finalul lui 2020, când autoritățile de la Beijing au suspendat abrupt listarea record de 37 miliarde de dolari a filialei sale Ant Group și apoi au amendat Alibaba cu 2,75 miliarde de dolari pentru abuz de poziție dominantă pe piață. Acțiunile companiei listate în SUA au înregistrat scăderi semnificativ, ștergând peste 400 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră din octombrie 2020, scrie Agerpres.

Fapte bune făcute de Profi CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de Profi

Și Tencent, cea mai mare companie de jocuri și social media din China a pierdut peste 347,13 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră, de când acțiunile sale au atins un nivel record, la mijlocul lunii februarie. Autoritățile au amendat Tencent pentru că nu a raportat diverse tranzacții, iar planul său de 5,3 miliarde de dolari de a uni cele mai mari site-uri de jocuri video din China a fost blocat. De asemenea, Tencent a fost afectat de deciziile Chinei de a combate dependența de jocuri în rândul minorilor.

Didi, cea mai mare companie de ride-hailing din China, a devenit o țintă a investigațiilor de securitate cibernetică desfășurate de autoritățile de la Beijing, la câteva zile după Oferta sa Publică Inițială de la New York, în iunie. Aplicația Didi a fost ștearsă din magazinele de aplicații din China și nu a mai putut înregistra noi utilizatori. Din iunie, Didi a pierdut peste 40% din capitalizarea sa bursieră, aproximativ 37 miliarde de dolari.

Serviciul de livrare de mâncare Meituan s-a confruntat în aprilie cu o investigație antitrust, iar în mai fondatorul și directorul general Wang Xing a postat pe social media un străvechi poem, perceput ca un fel de critică la adresa președintelui Xi Jinping. Din februarie, când acțiunile Meituan înregistrau un nivel record, capitalizarea bursieră a scăzut cu 154,28 miliarde de dolari.

Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite CITEȘTE ȘI Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite

Acțiunile listate în SUA ale celui mai mare furnizor de servicii educaționale private din China, New Oriental Education&Technology Group, au înregistrat din iulie scăderi semnificative, ștergând 7,4 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră, după ce Beijingul e emis noi reglementări care interzic meditațiile private.

Beijingul vrea să atenueze presiunile asupra școlarilor și să reducă povara costurilor cu care se confruntă părinții, evoluții care au contribuit la scăderea ratei natalității. Analiștii avertizează însă că deciziile vor decima sectorul educației private din China. 

viewscnt
Afla mai multe despre
china
bursa