Cehia a majorat dobânda cheie pentru prima dată din 2008, dând startul normalizării dobânzilor în UE

Cehia a majorat dobânda cheie pentru prima dată din 2008, dând startul normalizării dobânzilor în UE
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 3 aug 2017

Banca centrală a Cehiei a majorat dobânda de referință pentru prima dată în ultimii aproape 10 ani, fiind prima țară europeană care adoptă o astfel de decizie din ultimii 5 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ultima majorare a dobânzii cheie de către o bancă centrală din UE avusese loc în 2012, în Polonia.

Cehia dă astfel startul majorării dobânzilor în UE, aflate la minime istorice. Totuși, viceguvernatorul băncii centrale din Cehia a declarat, recent, că nomalizarea dobânzilor în Cehia va fi lentă, fiind limitată de continuarea programului de relaxare cantiativă de către BCE și dobânzile nule din majoritatea țărilor dezvoltate.

În SUA, Rezerva Federală (Fed) a început, încă de la finele anului 2015, un proces de normalizare a dobânzilor din piață, coborâte la minime istorice din cauza crizei financiare.

FOTO Vameșii români au oprit la granița peste 41.000 de sticle de \ CITEȘTE ȘI FOTO Vameșii români au oprit la granița peste 41.000 de sticle de "Șampanie sovietică"

Banca Națională a Cehiei a majorat dobânda cheie de la 0,05%, minim istoric, la 0,25%. Banca centală cehă nu mai majorase dobânda din februarie 2008.

Totodată, banca centrală a Cehiei a majorat dobânda pentru facilitățile de creditare (Lombard), la 0,5% de la 0,25%.

Majorarea dobânzilor din Cehia va crește atractivitatea coroanei cehe pentru investitori. Cehia a depășit deja ținta de inflație a băncii centrale, spre deosebire de restul țărilor din regiune, astfel că majorarea dobânzii la ședința de astăzi era anticipată de analiști.

În zona euro, economiștii se concentrează mai multe pe programul de achiziții de obligațiuni decât pe dobândă și anticipează că o decizie oficială privind politica monetară pe care Banca Centrală Europeană (BCE) o va adopta din 2018 va fi anunțată în septembrie, când va fi următoarea întâlnire a Consiliului Guvernatorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
cehia
majorare
politica monetara
bce
fed
polonia
dobanda