Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor: Cererile acceptate de bănci au depășit în octombrie numărul din 2018

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor: Cererile acceptate de bănci au depășit în octombrie numărul din 2018
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 oct 2019

De la începutul anului și până la această dată, s-au format peste 560 de dosare de conciliere în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), depășind cele 550 de dosare formate în tot anul trecut, a anunțat, luni, instituția.

”O categorie aparte o reprezintă înțelegerile amiabile dintre consumatori și bănci, după sesizarea CSALB. Părțile au încheiat 197 de astfel de înțelegeri până în prezent, față de 97 de înțelegeri în tot anul anterior”, se arată în comunicat.

În 2019, până în luna octombrie, 350 de consumatori s-au împăcat cu băncile sau IFN-urile, prin intermediul CSALB, cu 39% mai mulți față de situația de la finalul T3 2018. În aceeași perioadă a anului trecut, doar 252 de români au beneficiat de soluții favorabile în urma negocierilor purtate cu instituțiile financiar-bancare. Anul acesta, în 90% din negocieri părțile au acceptat soluția propusă de conciliatori, iar în 10% din cazuri cel puțin una dintre cele două părți a refuzat-o, scrie News.ro.

HTC lansează Exodus 1s, un smartphone cu suport complet pentru Bitcoin CITEȘTE ȘI HTC lansează Exodus 1s, un smartphone cu suport complet pentru Bitcoin

“Rezultatele CSALB la 9 luni ne arată două lucruri importante: tot mai mulți consumatori află de existența CSALB și au încredere să depună cereri pentru a intra în negociere cu băncile și IFN-urile. În al doilea rând vedem o deschidere mai mare a băncilor spre conciliere. Instituțiile financiar-bancare au acceptat mai multe cereri decât în tot anul trecut, chiar dacă ritmul de formare a dosarelor nu este la fel de ridicat precum cel al solicitărilor venite de la consumatori. Pe de altă parte, numărul de dosare a fost completat cu înțelegerile amiabile, de peste două ori mai multe decât în 2018”, spune Alexandru Păunescu, Președintele Colegiului de Coordonare al CSALB.

El a subliniat că aspectele pe care instituția dorește să le îmbunătățească în perioada următoare sunt legate de activitatea de conciliere în rândul IFN-urilor și rata de respingere a cererilor în cazul unor bănci comerciale. La finalul anului, la nivelul întregului sistem bancar, CSALB are în plan ca aproximativ 70% din cererile de conciliere să fie acceptate de bănci și transformate în dosare de conciliere

În primele trei trimestre din 2019, consumatorii au trimis 284 de cereri pentru a intra în negociere cu IFN-urile. Dintre acestea doar 8 au fost transformate în dosare, dintre care numai în trei cazuri părțile s-au înțeles. Alte 24 de cereri au fost soluționate amiabil de cele două părți, fără a mai trece prin procedura concilierii. 90% din cererile primite se referă la creditele contractate.

Diminuarea soldului, eliminarea sau reducerea comisioanelor, recalcularea dobânzii, eliminarea unor clauze contractuale sau restituirea unor sume de bani sunt cele mai frecvente solicitari. 10% din cereri se referă la probleme cu depozitele, plățile, cardurile sau leasing. 85% dintre cei care trimit cereri către CSALB aleg modalitățile online.

Urmărește-ne și pe Google News
viewscnt
Afla mai multe despre
csalb
litigii