CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon: Stresul din sectorul financiar cauzat de două falimente bancare din SUA este încă o amenințare

CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon: Stresul din sectorul financiar cauzat de două falimente bancare din SUA este încă o amenințare
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 apr 2023

Stresul asupra sectorului financiar cauzat de două falimente bancare din Statele Unite, luna trecută, este încă o amenințare și ar trebui abordat printr-o reimaginare a procesului de reglementare, potrivit directorului general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

”În timp ce scriu această scrisoare, criza actuală nu s-a încheiat încă și, chiar și atunci când va fi în urmă, va avea repercusiuni pentru anii următori”, a spus Dimon, în scrisoarea sa anuală adresată acționarilor.

Compania americană Acrisure, cu venituri anuale de peste 4 miliarde dolari, preia proprietarul Safety Broker de Asigurare, liderul pieței de profil din România CITEȘTE ȘI Compania americană Acrisure, cu venituri anuale de peste 4 miliarde dolari, preia proprietarul Safety Broker de Asigurare, liderul pieței de profil din România

”Dar important, evenimentele recente nu seamănă cu nimic din ceea ce a fost în timpul crizei financiare globale din 2008”, a adăugat el.

Recentele probleme bancare din SUA au început odată cu prăbușirea Silicon Valley Bank, care a fost închisă de autoritățile de reglementare pe 10 martie, deoarece deponenții au retras zeci de miliarde de dolari de la bancă, scrie News.ro.

Banca mai mică Signature Bank a fost închisă două zile mai târziu.

Și în Europa, autoritățile de reglementare elvețiene au intermediat o achiziție a Credit Suisse de către UBS.

JPMorgan și alte bănci mari au intervenit pentru a face depozite de 30 de miliarde de dolari la First Republic, o altă bancă regională despre care investitorii se temeau că ar putea deveni următoarea SVB.

Stresul asupra băncilor regionale i-a determinat pe investitori și analiști să sugereze că instituțiile ”prea mari pentru a eșua” ar fi beneficiarele crizei, dar Dimon a spus că JPMorgan dorește să consolideze băncile mai mici în beneficiul întregului sistem financiar.

”Orice criză care dăunează încrederii americanilor în băncile lor dăunează tuturor băncilor – un fapt care era cunoscut chiar înainte de această criză. Deși este adevărat că această criză bancară a avantajat băncile mai mari din cauza afluxului de depozite pe care le-au primit de la instituții mai mici, ideea că această criză a fost bună pentru ele în orice fel este absurdă”, a scris Dimon.

MODIFICĂRI NORMATIVE

Dimon a avertizat, de asemenea, împotriva schimbărilor radicale ale sistemului de reglementare. El a scris că majoritatea riscurilor, inclusiv potențialele pierderi din obligațiunile deținute până la scadență, ”se ascundeau la vedere”.

Rețeaua interconectată a bazei de depozite a SVB a fost variabila necunoscută, a spus el.

”Recentele eșecuri ale Silicon Valley Bank (SVB) în Statele Unite și Credit Suisse în Europa, precum și stresul asociat în sistemul bancar, subliniază că pur și simplu satisfacerea cerințelor de reglementare nu este suficientă.

Riscurile sunt abundente, iar gestionarea acestor riscuri necesită un control constant și vigilent pe măsură ce lumea evoluează”, a scris Dimon.

În schimb, CEO-ul JPMorgan a cerut o reglementare mai avansată. El a subliniat că obligațiunile deținute până la scadență, care au devenit probleme pentru multe bănci, sunt de fapt o datorie guvernamentală cu un rating ridicat, care are rezultate bune conform regulilor actuale și că testele de stres recente nu au scos în evidență o creștere rapidă a ratelor dobânzilor.

”Acesta nu este pentru a absolvi conducerea băncii, ci doar pentru a clarifica faptul că acesta nu a fost cel mai bun moment pentru mulți jucători. Toți acești factori de ciocnire au devenit extrem de importanți atunci când piața, agențiile de rating și deponenții s-au concentrat asupra lor”, a scris Dimon.

El a spus că reglementările ar trebui să fie ”mai puțin academice, mai colaborative” și că factorii de decizie ar trebui să fie mai precauți în a împinge unele servicii financiare către instituțiile nebancare și așa-numitele bănci din umbră.

CLIMA ȘI INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ

Alte două subiecte ample pe care Dimon le-a atins, pe lângă rezultatele financiare ale JPMorgan, au fost nevoia de investiții în tehnologia climatică și programele de reziliență și creșterea inteligenței artificiale.

Dimon a spus că trebuie să existe mai multă urgență la multe niveluri diferite pentru a accelera dezvoltarea tehnologiei ecologice, ridicând reforma de autorizare și domeniul eminent ca două domenii de luat în considerare.

”Pentru a accelera progresul, guvernele, întreprinderile și organizațiile neguvernamentale trebuie să se alinieze la o serie de schimbări practice de politică, care abordează în mod cuprinzător problemele fundamentale care ne țin înapoi”, a scris Dimon.

Și pentru AI, care a ajuns în prim-planul minții investitorilor de la lansarea ChatGPT al OpenAI, în noiembrie, Dimon a spus că JPMorgan are deja sute de cazuri de utilizare pentru AI în producție, dar a subliniat importanța de a fi atent cu tehnologia.

”Luăm foarte în serios utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale și avem o echipă interdisciplinară de eticieni care ne ajută să prevenim abuzurile neintenționate, să anticipăm reglementările și să promovăm încrederea cu clienții, clienții și comunitățile noastre”, a scris CEO-ul.

Scrisoarea acționarilor vine după un an dificil pentru piețe, indicii buriseri majori din SUA coborând în ”piață urs” în 2022.

Dimon l-a numit un an provocator la nivel global, invocând războiul din Ucraina și tensiunile geopolitice în creștere cu China. Cu toate acestea, CEO-ul a spus că 2022 a fost ”oarecum surprinzător” de puternic pentru JPMorgan.

Acțiunile băncii au scăzut cu 15% în cursul anului calendaristic, dar aceasta a obținut un venit net de peste 37 de miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
jpmorgan chase
jamie dimon: