China introduce un plafon de 15.400 de dolari pe an pentru retragerile de numerar din străinătate

China introduce un plafon de 15.400 de dolari pe an pentru retragerile de numerar din străinătate

Sursa foto: Tangducminh / dreamstime.com

scris 31 dec 2017

Autoritățile din China limitează utilizarea cardurilor în străinătate, motivând cu prevenirea spălării banilor și finanțarea operațiunilor teroriste, dar analiștii spun că este vorba despre o încercare de contracarare a fluxurilor negative de capital.

Măsură de control al capitalului în China. Autoritatea de resort pentru administrarea comerțului exterior de la Beijing a introdus o limită de 100.000 de yuani (15.400 de dolari) pe an pentru retragerile de cash din străinătate, transmite Financial Times. Este vorba despre un plafon individual pentru că înainte limitarea viza doar câte un card, însă cetățenii chinezi puteau avea conturi la mai multe bănci.

Măsura este văzută ca un efort al autorităților din China de a limita economisirea în monede străine de către populația țării, deși motivația oficială este aceea că măsura a fost introdusă în vederea prevenirii spălării banilor și finanțării terorismului.

Scumpirile caselor noi frânează în China, împreună cu creditarea ipotecară CITEȘTE ȘI Scumpirile caselor noi frânează în China, împreună cu creditarea ipotecară

Pentru un analist valutar regional măsura apare clar ca una de control a capitalului. „Totuși nu mă așteptam la aceasta devreme de fluxurile către exterior au încetinit”, a declarat acesta.
China a introdus măsuri drastice de limitare a libertății de mișcare a capitalului după șocul financiar pe care țara l-a traversat în vara anului 2015, incluzând chiar interdicția de vinde acțiuni. Au fost restricții care vizau contracararea dezinvestirii masive și repatrierilor de resurse cărre Occident.

Banca americană de investiții JP Morgan măsura la 570 miliarde dolari fluxul negativ din piețele emergente pe vârful „fugii capitalului” din intervalul aprilie – septembrie 2015, dintre care 360 miliarde dolari au reprezentat-o repatrierile din China. În anul 2014, ieșirile de capital din China s-au ridicat la 800 miliarde dolari, potrivit lui Charles Dumas de la Lombard Street Research. Robin Brooks, chief FX strategist la banca americană de investiții Goldman Sachs, spunea atunci că este „dincolo de ce s-a văzut vreodată în istorie“.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
china
banci
jp morgan
goldman sachs