Cinci candidați concurează pentru postul de președinte al Băncii Europene de Investiții

Cinci candidați concurează pentru postul de președinte al Băncii Europene de Investiții
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 sep 2023

Cinci candidați s-au prezentat pentru funcția de președinte al Băncii Europene de Investiții (BEI), primul dintre câteva posturi de conducere din Uniunea Europeană pe care guvernele membre trebuie să le atribuie în următoarele 12 luni, potrivit ministrului belgian de Finanțe Vincent van Peteghem, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

BEI, deținută de guverne, se autointitulează a fi cea mai mare instituție financiară multilaterală din lume după active și va fi un jucător cheie în finanțarea tranziției ambițioase a Europei către o economie cu zero emisii de carbon și mai digitalizată, scrie News.ro.

LISTA Grindeanu: Până la sfârșitul anului 2024 dăm cel puțin 250 de kilometri de autostradă și drum expres CITEȘTE ȘI LISTA Grindeanu: Până la sfârșitul anului 2024 dăm cel puțin 250 de kilometri de autostradă și drum expres

De asemenea, țările UE vor decide anul viitor cine va conduce primele trei instituții ale blocului - Comisia, Consiliul și Parlamentul - plus șeful politicii externe.

Alegerile pentru un post îi afectează pe alții din cauza necesității de a menține echilibrul în ceea ce privește genul, afilierea politică, naționalitatea și dimensiunea țării în numiri.

Actualul șef al BEI, germanul Werner Hoyer, ocupă funcția din 2012. Acesta va demisiona la sfârșitul anului, lăsând un post vacant la o bancă care are un bilanț total de 544 de miliarde de euro (582,24 miliarde de dolari) și capital subscris de 249 miliarde de euro.

Principalii candidați, dintre cei cinci candidați pentru a-l înlocui sunt daneza Margrethe Vestager, un vicepreședinte liberal al Comisiei Europene responsabil de portofoliul cheie al concurenței, și ministrul socialist de Finanțe al Spaniei Nadia Calvino.

De asemenea, sunt interesați, Daniele Franco, de la banca centrală italiană, neafiliat politic, fostul ministru de dreapta al Poloniei și actualul vicepreședinte al BEI Teresa Czerwinska, și fostul ministru socialist al Energiei al Suediei și actualul vicepreședinte al BEI, Thomas Ostros.

”Putem spune că suntem cu adevărat răsfățați, deoarece toți candidații sunt excelenți”, a declarat joia trecută ministrul german de Finanțe Christian Lindner.

VIDEO Acord istoric - SUA și Vietnam își ridică relația la nivel de parteneriat strategic. \ CITEȘTE ȘI VIDEO Acord istoric - SUA și Vietnam își ridică relația la nivel de parteneriat strategic. "Diplomația bambusului"

BEI este componenta de finanțare a UE și este activă în 160 de țări, oferind împrumuturi, garanții, investiții în acțiuni și servicii de consultanță. Se concentrează în special pe combaterea schimbărilor climatice și pe conservarea mediului și a energiei durabile.

Oficialii UE spun că alegerea noului șef al BEI este legată de alegerea următorului șef al entității de supraveghere bancară, Mecanismul Unic de Supraveghere, care urmează să fie ales de Banca Centrală Europeană pe 13 septembrie.

Adjunctul guvernatorului Băncii Centrale a Germaniei, Claudia Buch, și omologul său spaniol, Margarita Delgado, sunt ambii în cursă.

Dacă spaniolul va primi slujba SSM, ar reduce șansele lui Calvino pentru BEI, pentru că doi spanioli cu douî posturi de top  în sectorulfinanciar ar fi considerați prea mulți.

Dimpotrivă, o numire a lui Buch pentru SSM, care este văzut ca un favorit, ar spori șansele lui Calvino, spun oficialii.

Vestager are sprijinul grupului politic Renew al partidelor liberale UE, care include partidul francez de guvernământ al președintelui Emmanuel Macron, dar unii oficiali francezi au avertizat că sprijinul Parisului nu a fost asigurat.

Numirea la conducerea BEI va fi discutată săptămâna viitoare, la o reuniune a miniștrilor de Finanțe din UE, în Spania, dar o decizie este așteptată probabil abia în octombrie, au declarat oficialii apropiați de discuții.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeană
banca europeana de investitii