Comisia Europeană va propune un program de finanțare de 30 de miliarde de euro pentru țările afectate de șocuri economice

Comisia Europeană va propune un program de finanțare de 30 de miliarde de euro pentru țările afectate de șocuri economice
scris 31 mai 2018

Comisia Europeană va propune un program de finanțare în valoare totală de 30 de miliarde de euro pentru țările afectate de șocuri economice, ca răspuns la solicitarea Franței pentru îmnființarea unui buget de compatere a crizelor în zona euro, relatează Financial Times.

Funcția Europeană de Stabilizare a Investițiilor este mult mai puțin ambițioasă față de ideile propuse de președintele francez Emmanuel Macron, care anul trecut a cerut înființarea unui fond echivalent cu câteva procente din PIB-ul zonei euro, scrie News.ro.

Comisia Europeană va explica că planul care va fi prezentat joi va fi primul pas și că diferențele de opinie dintre guverne și constrângerile bugetare din uE au împiedicat o propunere mai ambițioasă în acest moment.

EXCLUSIV Un nou jucător: Marius Pandel, acționar al Christian Tour, a intrat pe piața imobiliară CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un nou jucător: Marius Pandel, acționar al Christian Tour, a intrat pe piața imobiliară

Planurile Comisiei, obținute de Financial Times, îi vor permite să se împrumute de pe piețele de capital pentru a finanța statele cu probleme excepționale, cum ar fi un dezastru natural sau o criză bancară localizată.

Țările vor putea să se împrumute pentru a investi în infrastructură sau alte programe pentru a preveni un impact economic.

Dobânzile pentru aceste împumuturi contractate de guverne vor fi acoperite de o parte din profiturile pe care băncile naționale din zona euro le obțin din emiterea de bancnote, o solicitare care s-ar putea să provoace tensiuni în relațiile cu instituții independente cum este banca centrală a Germaniei, Bundesbank.

Împumuturile totale ar fi limitate la 30 de miliarde de euro și nicio  țară nu ar avea dreptul sa primească mai mult de 30% din capacitatea de finanțare disponibilă.

Programul va fi disponibil statelor din zona euro și celor aspirante, membre ale mecanismului european al ratelor de schimb.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
finantare