Comisia Europeană vine cu propuneri de modificări ale regulilor fiscale pentru reducerea datoriilor țărilor

Comisia Europeană vine cu propuneri de modificări ale regulilor fiscale pentru reducerea datoriilor țărilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 sep 2022

Comisia Europeană va prezenta în a doua jumătate a lunii octombrie propuneri de modificări ale regulilor fiscale ale Uniunii Europene, care ar putea oferi țărilor căi de reducere a datoriilor individuale, a declarat sâmbătă vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La o conferință de presă după ce miniștrii de finanțe ai UE au purtat discuții la Praga, Dombrovskis a declarat că principalul obiectiv al regulilor, menite să salveze valoarea monedei euro, va rămâne asigurarea durabilității datoriei publice, scrie News.ro.

”Acest lucru va necesita ajustare fiscală, reforme, precum și investiții. Aceste trei elemente ar trebui combinate toate astfel încât să se realizeze o reducere realistă, graduală și susținută a ratei datoriei publice”, a spus Dombrovskis, semnalând că investițiile guvernamentale vor primi probabil mai multă atenție în cursul reformei.”, a spus el.

Normele UE spun că datoria publică trebuie să fie sub 60% din produsul intern brut (PIB), iar deficitele guvernamentale sub 3% din PIB.

Dar pandemia a lăsat multe țări cu datorii cu mult peste 100% din PIB, Grecia la aproximativ 185% și Italia în jur de 150% din PIB.

O nouă ședință verde pe Wall Street după declinul din ultimele săptămâni CITEȘTE ȘI O nouă ședință verde pe Wall Street după declinul din ultimele săptămâni

Pe de altă parte, Estonia are o datorie de doar 18,1%, Luxemburg 24,4% și Lituania 44,3% din PIB.

”Având în vedere nivelurile divergente ale datoriei între statele membre, nu poate exista o abordare universală. Poate exista o mai mare marjă de libertate pentru statele membre, dar în cadrul unui set comun de reguli”, a spus Dombrovskis.

Aceasta ar fi o abatere de la regula actuală conform căreia toate țările trebuie să-și reducă datoria în fiecare an cu o douăzecime din excesul de peste 60% din PIB - o cerință mult prea ambițioasă pentru țările cu datorii mari.

BCE crește din nou dobânzile, cu cea mai mare majorare a ratei dobânzii din istorie, în contextul inflației record, și anticipează noi majorări la ședințele viitoare CITEȘTE ȘI BCE crește din nou dobânzile, cu cea mai mare majorare a ratei dobânzii din istorie, în contextul inflației record, și anticipează noi majorări la ședințele viitoare

”Regulile trebuie să fie clare și trebuie să fie aplicabile, asta înseamnă că trebuie să fie realiste. Așa că, indiferent de schimbările pe care le facem, trebuie să descoperim ce este realist”, a declarat ministrul ceh de Finanțe Zbynek Stanjura, care a găzduit întâlnirea.

Într-un semn către Germania și unele țări din nordul UE, Comisia va propune o aplicare mai strictă a regulilor în cazurile de nerespectare, a spus Dombrovskis, deoarece practica trecută a arătat că respectarea regulilor nu a fost o prioritate pentru unii.

Comisia va propune, de asemenea, simplificarea regulilor, concentrându-se pe un singur indicator observabil, cum ar fi indicatorul de referință pentru cheltuieli, a spus Dombrovskis.

Criteriul de referință al cheltuielilor este o regulă care permite guvernelor să mărească cheltuielile în fiecare an cu ritmul de creștere potențială a economiei - ritmul la care o economie crește fără a genera exces de inflație. În acest fel, atunci când economia crește mai repede decât potențialul și se poate supraîncălzi, cheltuielile mai mici ajută la temperarea acesteia. Atunci când economia crește sub potențial, cheltuielile guvernamentale mai mari o ajută să recupereze din urmă.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
reguli fiscale