Compania de curierat ZTO Express a atras 1,4 mld. dolari pe bursa newyorkeză, cea mai mare ofertă publică din 2016

Compania de curierat ZTO Express a atras 1,4 mld. dolari pe bursa newyorkeză, cea mai mare ofertă publică din 2016

Foto: Reuters/Thomas Peter

scris 27 oct 2016

Compania chineză ZTO Express, unul dintre cei mai mari jucători pe piața livărilor expres, a atras 1,4 miliarde de dolari în cadrul celei mai mari oferte publice inițiale din acest an. Acțiunile companiei au debutat însă cu 5,6% sub prețul de listare.

Prețul pentru cele 72,1 milioane de acțiuni oferite investitorilor de pe Wall Street a fost stabilit la 19,50 dolari/unitate, peste valoarea estimată inițial, de 16,50 până la 18,50 dolari/unitate, scriu Reuters și MarketWatch. Oferta evaluează compania fondată de Lai Meisong la peste 12 miliarde de dolari.

Principalii cumpărători au fost Morgan Stanley și Goldman Sachs.

Este a doua cea mai mare ofertă publică de acțiuni pe bursa de la New York a unei companii chineze. În 2014, gigantul din e-commerce Alibaba Group a obținut cea mai mare sumă în SUA, 21,8 miliarde de dolari. Recordul mondial aparține băncii chineze Agricultural Bank of China, care, în 2010, a atras 22 miliarde de dolari la listarea pe bursa din Shanghai.

Acțiunile OMV Petrom din oferta FP intră în piață: volume record și scădere de preț CITEȘTE ȘI Acțiunile OMV Petrom din oferta FP intră în piață: volume record și scădere de preț

Acțiunile ZTO Express (simbol bursier ZTO) au debutat însă cu 5,6% sub prețul de listare, la 18,40 dolari/unitate. Declinul s-a extins ulterior, iar în jurul orei 18:25 (11:25 la New York), acțiunile erau cotate la 17,93 dolari, cu 8% sub prețul de listare.

ZTO este una dintre cele mai mari companii de curierat expres din lume în funcție de volumul livrărilor. În 2015, compania a livrat 2,95 miliarde de colete, ceea ce conferă companiei o cotă de circa 14% pe piața din China.

Spre comparație, compania americană United Parcel Service (UPS), numărul unu pe piața globală de curierat, a livrat aproximativ 6,7 miliarde de colete anul trecut, însă nu toate livrările au fost expres.

ZTO a obținut venituri de 915 milioane de dolari în 2015 și un profit net de 200 milioane de dolari. În prima jumătate a acestui an, veniturile companiei au însumat 639 milioane de dolari, în timp ce profitul raportat a fost de 115 milioane de dolari.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
zto express
listare
oferta publica initiala