Crăciun, BCR Pensii: Fără noi listări de calitate, banii viitorilor pensionari vor fi investiți în străinătate

Crăciun, BCR Pensii: Fără noi listări de calitate, banii viitorilor pensionari vor fi investiți în străinătate

Radu Crăciun, director general BCR Pensii Private

Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 11 iul 2016

Lichiditatea redusă a pieței locale de capital și incertitudinea unor noi listări de companii de stat cu istoric pozitiv vor determina administatorii fondurilor de pensii să își majoreze expunerea pe titluri din afara țării, a declarat directorul general al BCR Pensii, Radu Crăciun.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

“Bursa locală devine din ce în ce mai mică pentru fondurile de pensii și asta va fi o provocare pentru România peste 2 – 3 ani, când vom avea active de 10 miliarde de euro. Se pune întrebarea ce facem cu acești bani dacă nu avem noi listări. Ideal ar fi să-i păstrăm în țară. O soluție ar fi emiterea de obligațiuni pentru finanțarea lucrărilor de infrastructură. De asemenea, fondurile de pensii ar putea participa, alături de BEI și BERD, la împrumuturile sindicalizate acordate unor entități din România”, a afirmat Crăciun într-o întâlnire cu presa.

Listarea companiilor de stat este o soluție, spune șeful BCR Pensii, dar acest proces nu presupune imediat și cumpărarea de acțiuni.

“Se vorbește de Hidroelectrica, dar această companie nu are un istoric pozitiv. S-a vorbit și de Tarom, dar de ce ai cumpăra acțiuni la o companie pe minus de ani de zile. Pe scurt, calitatea companiilor de stat nu este una prea bună, nu te determină să cumperi actiuni”, a spus Crăciun.

Șeful BCR Pensii mai spune că una din principalele probleme ale unui administrator de pensii private este evitarea volatilității valorii unității de fond.

Goldman Sachs îl instalează la conducerea subsidiarei din Londra pe Barroso, ex-președinte al Comisiei Europene, pentru Brexit CITEȘTE ȘI Goldman Sachs îl instalează la conducerea subsidiarei din Londra pe Barroso, ex-președinte al Comisiei Europene, pentru Brexit

“Fondul BCR Plus are expunere pe aur, fiind singurul fond de pensii de pe Pilonul III cu un astfel de plasament, conform datelor ASF la finele lunii mai. Brexit-ul a adus o creștere de peste 10% în cazul acestui plasament, care a compensat scăderile prețurilor la acțiuni care a avut loc. Volatilitatea nu prea poate fi evitată de către un administrator de pensii, nu există instrumente care să te ajute. Stai pe cash și astepți să cumperi acțiuni sau alte titluri la prețuri mai reduse, ceea ce s-a întâmplat înainte de Brexit. Una peste alta, anul 2016 este un an dificil pentru fondurile de pensii private”, a explicat Crăciun.

BCR Pensii Private este deținut aproape integral de Banca Comercială Română (BCR) - 99,99%, cea mai mare bancă locală și membră a Erste Group.

Compania administrează fondurile BCR Pensii (Pilonul II – pensii private obligatorii) și BCR Plus (Pilonul III – pensii facultative).

Ultimele informații ale adminstratorului de pensii private arată că gestionează active de aproape 1, miliarde de lei, din care 1,66 miliarde de lei pe Pilonul II.

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr pensii
investitii
plasamente