Creditarea a accelerat în aprilie la 3,2% în ritm anual, susținută de cererea populației pentru împrumuturi în lei

Creditarea a accelerat în aprilie la 3,2% în ritm anual, susținută de cererea populației pentru împrumuturi în lei
scris 24 mai 2017

Creditele acordate populației și firmelor au crescut cu 0,1% în aprilie față de luna precedentă, la 223,27 miliarde lei (49,25 miliarde euro), după un avans de 1,5% în martie, în timp ce ritmul anual de creștere a urcat la 3,2%, nivel neatins din octombrie 2012, arată datele Băncii Naționale a României (BNR) publicate miercuri.

Împrumuturile în lei au crescut în aprilie cu 1,1% comparativ cu martie, la 131,34 miliarde lei, și cu 13,5% față de aprilie 2016, scrie News.ro.

Pe componenta în lei, soldul creditelor acordate populației a urcat cu 1,3% față de luna precedentă și cu 21,1% față de aprilie 2016, la 69,3 miliarde lei.

Creditele în lei acordate firmelor au crescut cu 0,8% față de martie și cu 6% față de a patra lună a anului trecut, la 62 miliarde lei.

Pe partea în valută, împrumuturile acordate populației s-au contractat cu 1,6% - la valoarea echivalată în lei - în aprilie față de luna anterioară, până la echivalentul în lei a 45 miliarde lei, iar creditele în valută acordate companiilor au coborât cu 1,1%, până la echivalentul a 46,93 miliarde lei.

INTERVIU Sergiu Manea, BCR: Reconsiderăm strategia pentru clienți, inclusiv recuperarea creditelor neperformante CITEȘTE ȘI INTERVIU Sergiu Manea, BCR: Reconsiderăm strategia pentru clienți, inclusiv recuperarea creditelor neperformante

La finalul lunii aprilie, valoarea totală a împrumuturilor contractate de populația din România la bănci - indiferent de monedă -, pentru care se plătesc rate lunare, a ajuns la 114,3 miliarde lei, echivalent cu 25,2 miliarde euro.

În ultimul an, soldul împrumuturilor în valută acordate de bănci populației și firmelor a coborât cu 8,7%.

În urma evoluției, la finalul lui aprilie, valoarea creditelor în lei a ajuns la 58,8% din valoarea totală a creditelor acordate de bănci populației și firmelor, în timp ce creditele în valută nu mai reprezintă decât 41,2%.

viewscnt
Afla mai multe despre
creditare
bnr