Creditele oferite de băncile din SUA au atins un nivel record, dar depozitele au scăzut

Creditele oferite de băncile din SUA au atins un nivel record, dar depozitele au scăzut
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mai 2023

Depozitele la băncile comerciale din SUA au scăzut la sfârșitul lunii aprilie la cel mai redus nivel din aproape doi ani, arată datele publicate de Rezerva Federală, în timp ce creditele totale oferite de bănci au crescut, conducând la un nivel record al portofoliilor de credite și contracte de leasing, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Depozitele, calculate pe o bază neajustată în funcție de sezon, au scăzut în săptămâna încheiată pe 26 aprilie la aproximativ 17.100 miliarde de dolari, fiind mai mici cu aproximativ 120 de miliarde de dolari față de săptămâna anterioară, scrie News.ro.

Legendarul miliardar american Warren Buffett nu-și poate imagina un default al datoriilor Statelor Unite CITEȘTE ȘI Legendarul miliardar american Warren Buffett nu-și poate imagina un default al datoriilor Statelor Unite

Acesta este cel mai redus nivel atins din iunie 2021, depozitele fiind mai mici cu peste 500 de miliarde de dolari față de săptămâna anterioară prăbușirii Silicon Valley Bank (SVB) în martie.

După ieșiri record de depozite imediat după falimentul SVB și al băncii mai mici Signature, la câteva zile unul de celălalt, depozitele s-au stabilizat la începutul lunii aprilie.

Retragerile s-au reluat în a doua jumătate a lunii aprilie, o perioadă care are de obicei ieșiri mari din conturi, pe măsură ce sezonul anual de declarare a impozitelor se apropie de sfârșit.

Pe o bază ajustată sezonier, care ia în considerare acest model, depozitele s-au schimbat puțin de la sfârșitul lunii martie.

La băncile mari din SUA, depozitele au scăzut la 10.540 miliarde de dolari de la 10.610 miliarde de dolari cu o săptămână mai devreme, pe o bază neajustată în funcție de sezon.

Depozitele la băncile mici au totalizat 5.320 miliarde de dolari, comparativ cu 5.340 miliarde de dolari.

Rusia a acumulat miliarde de rupii indiene pe care nu le poate folosi CITEȘTE ȘI Rusia a acumulat miliarde de rupii indiene pe care nu le poate folosi

Între timp, creditele totale ale sistemului bancar nu a arătat încă contracția pe care mulți economiști și factori de decizie politică o anticipează să se dezvolte după recentele tulburări ale sistemului bancar și creșterile agresive ale ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală în ultimul an.

Autoritățile de reglementare au confiscat o a treia bancă - First Republic – săptămâna trecută, iar JPMorgan Chase & Co, cea mai mare bancă din SUA, a preluat controlul asupra acesteia.

Creditele totale ale sistemului bancar au crescut pentru a doua săptămână, la 17.370 miliarde de dolari, conduse de o creștere a împrumuturilor și a contractelor de leasing la un nivel record de 12.110 miliarde de dolari, pe o bază neajustată în funcție de sezon, de la 12.070 miliarde de dolari în săptămâna precedentă.

Cu toate acestea, creșterea creditelor s-a aplatizat în ultimele luni: rata anuală de creștere a scăzut de la un ritm de două cifre la sfârșitul anului trecut la aproximativ 9% la sfârșitul lunii aprilie, sugerând că condițiile mai stricte încep să tempereze creditarea bancară.

viewscnt
Afla mai multe despre
credite
depozite
sua