Cuba își va uni cele două valute pe 1 ianuarie 2021

Cuba își va uni cele două valute pe 1 ianuarie 2021
scris 11 dec 2020

Cuba va pune capăt la 1 ianuarie 2021 sistemului său cu două monede, unic în lume și în vigoare de 26 de ani, urmând să păstreze una singură, a anunțat joi președintele Miguel Diaz-Canel, informează vineri AFP.

Măsura, care a fost anunțată de ani de zile și amânată în mod constant, este menită să facă economia cubaneză mai ușor de înțeles pentru investitorii străini, scrie Agerpres.

Fostul director al ING Ralph Hamers, cercetat în cazul operațiunilor de spălare de bani CITEȘTE ȘI Fostul director al ING Ralph Hamers, cercetat în cazul operațiunilor de spălare de bani

"Considerăm că sunt îndeplinite condițiile pentru a anunța începerea acestei reforme de la 1 ianuarie 2021, cu un curs de schimb unic de 24 de pesos cubanezi pentru un dolar", a anunțat președintele cubanez într-o intervenție televizată, în care a apărut alături de fostul președinte și prim-secretar al Partidului Comunist, Raul Castro.

Reforma va elimina peso-ul cubanez convertibil (CUC), aliniat cu dolarul american și lansat în 1994 pentru a însoți și ulterior a înlocui această deviză. Va rămâne doar peso-ul cubanez (CUP), care valorează de 24 de ori mai puțin.

Această unificare are loc în contextul în care autoritățile cubaneze au reintrodus dolarul în octombrie 2019, odată cu deschiderea magazinelor de electrocasnice și produse alimentare unde se poate plăti doar în dolari.

Întreprinderile de stat, care beneficiază de o rată de conversie mai redusă a CUP față de dolar, se vor confrunta cu o creștere a costurilor de producție și, prin urmare, cu o creștere a prețurilor.

Guvernul de la Havana a anunțat deja că va crește semnificativ salariile pentru a compensa inflația ridicată care este de așteptat să se producă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cuba
moneda