Dănescu, ARB, despre amenzile ANPC pentru calcularea ratelor la credite: E o eroare gravă! Produce un deficit de imagine costisitor întregii industrii bancare din România

Dănescu, ARB, despre amenzile ANPC pentru calcularea ratelor la credite: E o eroare gravă! Produce un deficit de imagine costisitor întregii industrii bancare din România
scris 16 mai 2023

"Ne-a luat prin surprindere ce a făcut ANPC. Această metodă de rambursare există așa de mult timp, nu poți descoperi brusc că e ilegal sau incorect sau imoral modul în care ratele la credite s-au calculat dintotdeauna și oriunde", a declarat, pentru Profit.ro, Florin Dănescu, președintele ARB, ca reacție la amenzile date astăzi de ANPC unui număr de 11 bănci pentru felul în care au calculat ratele. Cel mai probabil băncile vor contesta decizia, iar oficialul ARB spune că ar trebui decontat și prejudiciul grav și costisitor de imagine pe care această eroare a ANPC o produce sistemului bancar.

"Metodele de plată prin rată egală la credit sau prin rată descrescătoare sunt prinse și în legi, nu putem descoperi deodată, la ANPC, că este ilegal ce e în lege. Din păcate, decizia produce un deficit de imagine grav asupra băncilor, care e foarte costisitor. Ar fi bine ca greșeli atât de grave să fie decontate.

Nu pot să spun ce va face fiecare bancă în parte, dar, fiind atât de evidentă eroarea, sunt convins că vor fi bănci care vor contesta", spune Dănescu.

Președintele executiv al Asociației Române a Băncilor precizează că dacă elimini metodele clasice de rambursare a creditului, elimini, de fapt, creditul.

11 bănci locale s-au trezit marți cu procese verbale de amendă de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pentru practici pe care nu au avut ocazia nici măcare să le explice inspectorilor sau reprezentanților Autorității. ANPC spune că a identificat practici comerciale înșelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor, băncile fiind sancționate cu 550.000 de lei, iar pentru a putea restabili echilibrul contractual s-a propus emiterea unor noi grafice de rambursare. 

″Ordonanța tăierilor″ lasă Hidroelectrica fără mașini: ″Cum ajung salariații la hidrocentrale și pe șantiere?″ CITEȘTE ȘI ″Ordonanța tăierilor″ lasă Hidroelectrica fără mașini: ″Cum ajung salariații la hidrocentrale și pe șantiere?″

Cele 11 bănci sunt: Banca Transilvania, BCR,  BRD Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, ING Bank, Unicredit Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Patria Bank, First Bank, Credite Europe Bank.

"ANPC a identificat practici comerciale înșelătoare săvârșite de către operatorii economici financiari bancari cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că pe graficul de rambursare rata era compusă, în primii ani, 25% principal și 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă. Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancțiunea contravențională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului", a declarat directorul general al ANPC, Paul Anghel.Anghel

Șeful ANPC susține că măsura va permite consumatorilor medii să beneficieze de egalitatea dintre părțile contractului, dar va asigura și echilibrul contractual, astfel încât consumatorii să ia o decizie de tranzacționare în cunoștință de cauză și să anticipeze orice cost sau metoda de calcul înșelător.

ANPC spune că a realizat o serie de verificări ale modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valută, precum și dacă elementele prevăzute în condițiile contractuale respectă drepturile consumatorilor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
amenzi banci
calcul rate
florin danescu
arb