Daniel Zamfir, după decizia CCR pe conversie: Debitorii pot apela la instanță pentru a reduce din datorie

Daniel Zamfir, după decizia CCR pe conversie: Debitorii pot apela la instanță pentru a reduce din datorie
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 feb 2017

Senatorul PNL Daniel Zamfir a declarat, marți, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea privind conversia creditelor în franci, că debitorii pot apela, în instanță, la un mecanism introdus prin Legea dării în plată și confirmat de CCR privind reechilibrarea contractelor în cazul depășirii gradului de îndatorare de 30% din venituri, stabilit de BNR.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"Dacă din motivare va reieși foarte clar că o conversie la cursul istoric e neconstituțională, vestea pe care le-o pot da debitorilor în franci elvețieni și nu numai este că în urma ultimei motivări a CCR, cu privire la legea dării în plată, acolo se stipulează foarte clar că în baza principiului impreviziunii - atunci când apare un dezechilibru contractual - situația se poate reechilibra, instanța putând să facă lucrul acesta", a spus Daniel Zamfir, cel care a inițiat Legea dării în plată.

El afirmă că persoanele cu credite în franci elvețieni pot apela astfel la instanță, scrie News.ro.

"Cei cu credite în franci elvețieni și nu numai au posibilitatea ca, în baza principiului impreviziunii, care a fost definit foarte exact de CCR, pot solicita în momentul acesta băncilor să le reechilibreze contractul. (...) În situația în care băncile nu sunt de acord, evident că un judecător o va face. Vestea bună e că judecătorul care o va face are un reper, gradul de îndatorare pe care BNR l-a stabilit, de 30% din venituri", explică el.

Numărul românilor cu restanțe la bănci a crescut cu peste 20.000 în decembrie 2016, depășind 635.000 CITEȘTE ȘI Numărul românilor cu restanțe la bănci a crescut cu peste 20.000 în decembrie 2016, depășind 635.000

Senatorul afirmă că așteaptă să vadă și motivarea CCR privind Legea conversiei, afirmând că este dificil de spus dacă proiectul mai are sau nu șanse de a fi modificat de Parlament și adoptat, pentru că depinde de criticile aduse de Curtea Constituțională.

Legea conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric este neconstituțională, a decis, marți, Curtea Constituțională.

viewscnt
Afla mai multe despre
ccr
daniel zamfir