Darius Vâlcov despre evoluția indicelui ROBOR în ianuarie: Cotațiile au fost folosite doar pentru umflarea ratelor

Darius Vâlcov despre evoluția indicelui ROBOR în ianuarie: Cotațiile au fost folosite doar pentru umflarea ratelor
scris 19 feb 2019

Băncile din România nu s-au împrumutat deloc, între ele, în luna ianuarie, iar cotațiile ROBOR la 3 și 6 luni au fost folosite pentru a ”umfla” ratele populației, a scris, marți, pe pagina sa de Facebook, consilierul guvernamental Darius Vâlcov.

Pasajul legat de evoluția ROBOR apare sub un alt pasaj, prin care Vâlcov neagă acuzațiile potrivit cărora teza sa de doctorat este una parțial plagiată. Potrivit PressOne, mai mult de 100 dintre cele 212 de pagini ale tezei de doctorat a lui Darius Vâlcov, intitulată "Perfecționarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană", sunt plagiate, scrie News.ro

Surpriză: Un lanț de cafenele se retrage rapid din România CITEȘTE ȘI Surpriză: Un lanț de cafenele se retrage rapid din România

”În altă ordine de idei, dacă nu știați, în luna ianuarie, media cotațiilor ROBOR la 3 luni a fost 2,97 și la 6 luni a fost 3,27. Numărul tranzacțiilor la 3 și la 6 luni a fost un mare ZERO. (Adică băncile, între ele, nu s-au împrumutat deloc. Cotațiile au fost folosite doar pentru umflarea ratelor populației)”, a scris Vâlcov, marți.

Reacția sa vine la câteva zile după ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a participat la audierile purtate în Senat pe marginea evoluției inicelui ROBOR. În 12 februarie, Isărescu a subliniat că indicele ROBOR nu a fost manipulat de către bănci, în condițiile în care el a rămas la un nivel mai scăzut, în trecut, atâta timp cât și nivelul inflației a rămas jos, iar BNR nu se ”joacă cu politica monetară”, dobânzile crescând în pas cu inflația.

În 4 februarie, Vâlcov a declarat, pentru Bloomberg, că Guvernul vrea ca BNR să schimbe radical modul în care ROBOR este calculat sau poate chiar să-l elimine.

În ianuarie, senatorul ALDE Daniel Zamfir a susținut că indicele ROBOR este "trucat" printr-o înțelegere între băncile comerciale, cu implicarea BNR, și a cerut guvernatorului Băncii Naționale, Mugur Isărescu, și șefului Consiliului Concureței, Bogdan Chirițoiu, să vină la audieri în Comisia economică din Senat.

viewscnt
Afla mai multe despre
robor
darius valcov