Divizia de private banking a Raiffeisen a ajuns la active de peste 1,1 miliarde de euro în România

Divizia de private banking a Raiffeisen a ajuns la active de peste 1,1 miliarde de euro în România
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 aug 2016

Friedrich Wilhelm Raiffeisen, divizia de private banking a Raiffeisen Bank, a ajuns în România la active de peste 1,1 miliarde euro de la un număr restrâns de clienți cu averi mari, care încep să își diversifice investițiile ca urmare a scăderii randamentelor oferite de instrumentele clasice, preferând să facă plasamente mai mari, în ultimul timp, în fonduri de investiții cu capital protejat și risc controlat, au declarat, pentru News.ro, reprezentanții diviziei de private banking.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Afacerea de private banking se caracterizează prin multă discreție, în condițiile în care se adresează unor clienți cu averi mari și cu pretenții pe măsură.

Friedrich Wilhelm Raiffeisen, una dintre cele mai mari divizii bancare de private banking din România, are un prag de intrare pentru clienți de 250.000 euro, mai mare decât cel impus de alte bănci de pe piață.

"Dincolo de această sumă minimă, este importantă și nevoia clienților noștri pentru serviciile pe care le oferim, respectiv consultanță financiară. Ne adresăm unui număr restrâns de clienți, întrucât dorim să păstrăm calitatea serviciilor oferite și atenția cât mai puțin divizată a echipei noastre", a declarat Andra Ion, director de vânzări în cadrul Friedrich Wilhelm Raiffeisen, pentru News.ro.

Clienții serviciilor de private banking sunt oameni informați, cu obiective legate de performanța investițiilor și de siguranța financiară, potrivit specialiștilor din sector.

"Clienții private banking ai Raiffeisen Bank sunt în principal oameni de afaceri și top manageri, a căror avere este în continuă formare și care sunt preocupați de îndeplinirea obiectivelor lor financiare și ale familiei. Toate acestea duc la o nevoie reală de consultanță financiară specializată și personalizată și de o colaborare strânsă cu un bancher personal foarte bine instruit și cu experiență relevantă în domeniu", a explicat Andra Ion.

Deocamdată, piața românească a serviciilor de gestionare a averior este una dificil de cuantificat, în condițiile în care băncile au criterii diferite legate de clienți.

"Friedrich Wilhelm Raiffeisen administrează un portfofoliu de peste 1,1 miliarde euro, pentru un număr restrâns de clienți. Poziția sau cota de piață sunt dificil de calculat, întrucât nu există statistici relevante pe acest segment de clienți, cu atât mai mult cu cât fiecare jucător care administrează clienți cu averi ridicate are sume minime de pornire diferite", a menționat directorul de vânzări în cadrul Friedrich Wilhelm Raiffeisen.

Pagina de Facebook a băncii centrale a SUA, asaltată de troli: \ CITEȘTE ȘI Pagina de Facebook a băncii centrale a SUA, asaltată de troli: "Hoți”, "gangsteri”, "falsificatori de bani”

Totuși, pe baza datelor disponible, divizia de private banking a Raiffeisen Bank consideră că este unul dintre jucătorii importanți pe acest segment de clienți, însă afirmă că este mai puțin relevantă cota de piață sau poziția, cât reputația și calitatea serviciilor.

"Suntem multumiți dacă banca noastră e apreciată și iată că divizia de private banking a Raiffeisen Bank, Friedrich Wilhelm Raiffeisen, a fost recent desemnată de către revista Euromoney cel mai bun serviciu de private banking din România. Această distincție este oferită ținând cont de întreaga gamă de servicii oferite - consultanță financiară, acces la instrumente financiare și servicii conexe", a precizat Andra Ion.

Potrvit specialiștilor, clienții români ai serviciilor de private banking sunt mai degrabă prudenți în privința investițiilor.

"Investitorii români manifestă în general un profil relativ conservator, cel mult moderat, caracterizat printr-o asumare redusă a riscului, din dorința de a evita pierderile. Atitudinea prudentă a investitorilor, confirmată și de studii sociologice, poate fi explicată de mai mulți factori, printre care putem enumera: dobânzile relativ ridicate până de curând (2013-2014), preferința pentru plasemente pe termen scurt, puține povești de succes legate de emitenți, produse sau investitori, interes pentru active reale - în special înainte de criză, de exemplu piața imobiliară", a explicat, pentru News.ro, Romulus Mircea, specialist în investiții în cadrul Friedrich Wilhelm Raiffeisen.

Totuși, scăderea dobânzilor și creșterea incertitudinilor economice și geopolitice din ultima perioadă i-a făcut pe investitorii cu bani din România să caute plasamente care oferă câștiguri mai mari.

"Observăm la nivelul clienților noștri o tendință de diversificare a portofoliului, dinspre instrumente cu venit fix înspre fonduri de investiții cu capital protejat și risc controlat. Acestea oferă un grad adecvat de diversificare și siguranță a capitalului și, în acelasi timp, posibilitatea de a capitaliza potențialul de creștere pe termen mediu al altor clase de active", a precizat Romulus Mircea.

Specialiștii mai observă că oamenii cu bani din România încep să renunțe la prudența extremă generată de criza financiară, care a marcat profund comportamentul investițional.

"În mod cert, criza financiară globală din 2008-2009 a avut un impact negativ prelungit asupra sentimentului de încredere al investitorilor, cu consecințe atât la nivelul economiei reale, prin reducerea venitului disponibil, a consumului și investițiilor, cât și la nivelul plasamentelor financiare, printr-o alocare de portofoliu mult mai prudentă. Pe plan local, nivelul ridicat al ratelor de dobândă la depozitele bancare sau titlurile de stat până în 2013-2014 a reprezentat un argument suplimentar pentru menținerea unei astfel de alocări", a menționat specialistul investiții al Friedrich Wilhelm Raiffeisen.

ÎCCJ a dispus menținerea în arest a lui Bogdan Olteanu. Decizia nu este definitivă CITEȘTE ȘI ÎCCJ a dispus menținerea în arest a lui Bogdan Olteanu. Decizia nu este definitivă

Revenirea interesului pentru investiții alternative a venit pe fondul îmbunătățirii contextului economic și financiar global, în special la nivelul economiilor dezvoltate, dar și a ameliorării perspectivelor de creștere economică din România.

În plus, dobânzile la depozitele bancare au ajuns la niveluri minime după 1989, iar randamentele oferite de titlurile de stat, considerate cele mai sigure plasamente de pe piață, scad în continuare, pe fondul unei conjuncturi interne și externe favorabile.

"Fondurile de investiții cu capital protejat și/ sau risc controlat reprezintă, în general, prima variantă către care se orientează clienții noștri conservatori care fac primul pas în afara universului de depozite și titluri de stat", a mai spus Mircea.

Însă aceste noi tipuri de plasamente cresc cererea pentru servicii profesioniste de consultanță financiară, astfel încât investitorul să aleagă cele mai potrivite soluții. În plus, clienții au obiective diverse.

"Urmărim, pe de o parte, să sprijinim clienții în îndeplinirea obiectivelor financiare, care pot fi dintre cele mai diverse: educație superioară pentru copii sau nepoți, independență financiară la un anumit moment în viață, achiziționarea unor case de vacanță etc. Acestea derivă din dorințele sau idealurile fiecărui client și au în vedere și familia acestuia", a precizat Andra Ion, directorul de vânzări al Friedrich Wilhelm Raiffeisen.

Specialiștii din sectorul de private banking trebuie, de asemenea, să țină cont de așteptările clientului, de toleranța și de capacitatea de a-și asuma riscuri, pentru a oferi o soluție personalizată, adaptată la contextul economic actual.

"Analizăm comportamentul individual al portofoliilor și îl discutăm împreună pentru a înțelege impactul unor posibile volatilități. Oferim o paletă complexă de produse bancare dedicate, carduri de credit, produse de creditare. Clienții pot accesa o gamă completă de produse de investiții, care oferă expunere pe principalele clase de active financiare, regiuni geografice sau sectoare economice", a arătat Andra Ion.

Pasajul care conectează magazinul Unirea de stația de metrou a fost deschis CITEȘTE ȘI Pasajul care conectează magazinul Unirea de stația de metrou a fost deschis

Pentru a oferi astfel de servicii oamenilor cu bani din România, diviziile de private banking ale băncilor trebuie să dispună de angajați foarte bine calificați.

"Acordăm foarte mare atenție procesului de selecție și pregătire a bancherilor personali, fiind esențial pentru noi că nivelul lor de expertiză să fie unul consolidat în timp și relevant. Fiecare membru al echipei are o experiență semnificativă acumulată în piețele financiare și sistem bancar, cum ar fi: trezorerie, piețe de capital, asset management, private banking sau corporate", a mai spus directorul de vânzări al Friedrich Wilhelm Raiffeisen.

Raiffeisen Bank oferă serviciile Friedrich Wilhelm Raiffeisen exclusiv clienților cu averi ridicate. Serviciul Friedrich Wilhelm Raiffeisen este oferit incepând cu anul 2012, devenind ulterior serviciu de private banking.

viewscnt
Afla mai multe despre
private banking
raiffeisen bank
andra ion
friedrich wilhelm raiffeisen