Dragnea: Nu există niciun fel de decizie adoptată în Guvern, partid sau coaliție, care să cuprindă desființarea Pilonului II sau înlocuirea contribuțiilor. Plata poate fi suspendată sau nu pentru o perioadă de timp

Dragnea: Nu există niciun fel de decizie adoptată în Guvern, partid sau coaliție, care să cuprindă desființarea Pilonului II sau înlocuirea contribuțiilor. Plata poate fi suspendată sau nu pentru o perioadă de timp
scris 21 mai 2018

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că nu știe ce a zis președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), Ion Ghizdeanu, referitor la faptul că proiectul privind suspendarea plăților pentru Pilonul II a fost publicat din greșeală, dar că se analizează această variantă. Dragnea a susținut că în Guvern, în coaliție sau în partid nu s-a discutat și nu se va discuta despre deființarea Pilonului II de pensii sau înlocuirea contribuțiilor la acesta.

"Nu știu ce a spus domnul șef de la Prognoză. O guvernare se exercită în baza unui program de guvernare aprobat în Parlament și care este public. În ceea ce privește Pilonul II de pensii, obiectivele noastre au fost asumate și susținute și sunt susținute în continuare, și anume: primul obiectiv este ca, în următoarea perioadă, Ministerul Muncii, și nu numai, să finalizeze o analiză riguroasă, exhaustivă a tuturor datelor financiare pentru a se putea prezenta tuturor cetățenilor României informațiile financiare referitoare la nivelul de pensii pe care îl va avea un cetățean român care este doar în Pilonul I și nivelul de pensie pe care îl va avea un cetățean care este și în Pilonul I și în Pilonul II”, a afirmat liderul PSD.

”Al doilea obiectiv este ca cetățeanul român, odată informat, să aibă posibilitatea să opteze unde consideră dumnealui personal că este mai bine să rămână - doar în Pilonul I sau și în Pilonul Iși în Pilonul II”, a continuat acesta potrivit News.ro.

El a explicat că nu există nicio decizie a Guvernului, partidului sau coaliției privind desființarea Pilonului II de pensii sau înlocuirea contribuțiilor.

Comisia de Prognoză: Proiectul referitor la suspendarea plăților pentru Pilonul II a fost introdus din greșeală CITEȘTE ȘI Comisia de Prognoză: Proiectul referitor la suspendarea plăților pentru Pilonul II a fost introdus din greșeală

“Deci nu există niciun fel de decizie adoptată în Guvern, decizie adoptată în partid, o decizie adoptată în coaliție care să cuprindă următoarele lucruri: 1 - nu s-a discutat, nu se discută și noi nu vom adopta nicio măsură care să ducă la desființarea pilonului II de pensii,. așa cum a început să se rostogolească prin anumite televiziuni și îi rog cu foarte  mare respect să nu se mai rostogolească astfel de informații mincinoase. 2 - Nu există nicio decizie pentru a se înlocui contribuțiile care acum merg de la bugetul asigurărilor sociale de stat către Pilonul II de pensii”, a mai spus acesta.

Dragnea a spus că nu este vorba despre bani privați la Pilonul II, ci despre banii pe care îi au toți românii în fondul de pensii.

“În primul rând, nu este vorba de bani privați, pentru că poate unii oameni așa înțeleg pentru că poate în mod deliberat se comunică așa. (...)  Aici este vorba de contribuțiile pe care toți le avem la sistemul de pensie, care merg în bugetul asigurărilor sociale de stat, 3,75% din această sumă merge la Pilonul II. Deci nu se naționalizează Pilonul II și nu se înlocuiește această contribuție, această parte de 3,75% din tot bugetul de pensie cu impozitul pe venit, cu o cotă din impozitul pe venit, așa cum am înțeles că acest domn de la comisia de prognoză a propus. (...) Programul de guvernare a fost un program votat public de cetățeni, a fost un program votat în Parlament, program care va fi implementat. Eu vă rog pe dumneavoastră (jurnaliștii – n.r.) să rămâneți, cât de mult se poate sau cât sunteți lăsați, ancorați în realitate și în programul de guvernare”, a mai spus el.

Președintele PSD Liviu Dragnea a mai declarat că, în funcție de analiza datelor financiare care urmează să se facă la Guvern legat de fondurile de pensii, se va decide dacă este nevoie sau nu să se suspende pentru o perioadă plata la pilonul II.

"În momentul în care se va face acea analiză și dacă se va ajunge la această decizie, care este o intenție pusă în programul de guvernare și urmează să se creeze o perioadă de opțiune pentru fiecare cetățean pentru plata la pilonul II de pensie, poate fi sau nu suspendată (plata pentru pilonul II de pensii - n.r.), asta va fi după analiză și după o discuție cu administratorii privați ai banilor publici din fondurile din pilonul II. Ca să nu încurce calculele, că poate din nu știu câte milioane de români care contribuie acum la pilonul I și la pilonul II și unii sunt doar la pilonul I, poate sunt mai mulți cei de la pilonul I care vor să se mute și la pilonul II și atunci trebuie suma mai mare. Atunci se va decide dacă este nevoie să se suspende plata sau plata să continue ca și până acum și se fac regularizări ulterioare. Este doar o chestiune financiar-contabilă care va fi decisă împreună cu administratorii respectivi", a afirmat Dragnea, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă PSD și Guvernul PSD-ALDE au în vedere să suspende plata la pilonul II de pensii pentru șase luni, potrivit Agerpres.

Dragnea a adăugat că acest subiect ar trebui închis anul acesta și că toate aceste măsuri au obiectivul ca românii "să nu fie păcăliți de o campanie de manipulare bine susținută" și să aibă posibilitatea firească să opteze în cunoștință de cauză.

Proiectul de lege care prevede suspendarea plăților pentru pensiile administrate privat din Pilonul II a fost introdus din greșeală în programul legislativ al Guvernului, a spus luni președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), Ion Ghizdeanu.

Potrivit proiectului de lege respectiv, Guvernul României vrea să suspende plata contribuțiilor pentru pensiile administrate privat - Pilonul II - în perioada 1 iulie – 31 decembrie.

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a afirmat că această propunere este făcută de CNSP, dar nu este de acord cu ea, iar această măsură nu va fi aplicată.

Totodată, proiectul vizează o contribuție fixă de 84 lei în primul an, care ar urma să crească anual până la 125 lei in cinci ani. Această contribuție ar urma să fie dedusă din impozitul pe venit. În plus, proiectul prevede o contribuție a angajatorului egală cu a angajatului și dedusă din impozitul pe profit în funcție de mărimea companiei - 50, 25 sau 10 angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
dragnea
pilonul 2