ESMA stabilește reglementările de tranzacționare post-Brexit

ESMA stabilește reglementările de tranzacționare post-Brexit
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 oct 2020

Băncile din Uniunea Europeană pot continua după Brexit să cumpere și să vândă acțiuni listate în UE și tranzacționate în lire sterline pe platformele din City of London, a anunțat luni Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană, iar acordul de tranziție se încheie în decembrie, după care firmele de servicii financiare din blocul comunitar vor avea nevoie de autorizație pentru a opera o filială sau o subsidiară în Regatul Unit, scrie Agerpres

ESMA a revizuit reglementările privind "obligația de tranzacționare a acțiunilor (STO)", care împuternicesc băncile în privința locului în care pot tranzacționa acțiuni listate în UE după 31 decembrie.

EXCLUSIV Surpriză: eMAG face un pas înapoi - a cedat operarea business-ului de e-commerce din Polonia CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surpriză: eMAG face un pas înapoi - a cedat operarea business-ului de e-commerce din Polonia

Astfel, acțiunile listate la bursele din interiorul blocului comunitar încă pot fi tranzacționate pe platformele din City of London dacă sunt tranzacționate în lire sterline, se arată într-un comunicat al ESMA, ceea ce înseamnă că tranzacțiile în euro trebuie desfășurate în interiorul UE.

Oficialii ESMA susțin că au făcut tot posibilul pentru a evita un dezacord cu Marea Britanie privind locul în care trebuie să fie tranzacționate acțiunile din Ianuarie.

Totuși, oficialii din Regatul Unit vor prezenta propriile reglementări privind tranzacționarea acțiunilor listate în UE de investitorii din afara blocului comunitar.

Până la termenul limită din 30 iunie, Marea Britanie și Uniunea Europeană nu au reușit să finalizeze evaluările pentru "echivalența" reglementărilor reciproce, pentru a permite acces selectat la piețele lor financiare respective, reprezentanții Londrei și Bruxelles-ului acuzându-se reciproc pentru eșec.

Permiterea accesului bazat pe echivalență reprezintă cel mai bun mod pentru evitarea conflictelor în privința derivatelor și a tranzacționării acțiunilor după 31 decembrie, declara recent Nausicaa Delfas, director de operațiuni internaționale la Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie (FCA).

viewscnt
Afla mai multe despre
esma
brexit