Euro crește puternic pe fondul unor zvonuri privind reducerea treptată a achizițiilor lunare ale BCE

Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 4 oct 2016

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea reduce treptat achizițiile de active din zona euro, cu circa 10 miliarde de euro lunar, înainte de finalizarea programului de relaxare cantitativă, potrivit unor oficiali ai instituției, informează Bloomberg.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Euro a urcat până la 1,1239 de dolari în urma acestor informații, după ce pe parcursul ședinței a atins un minim de 1,1138 dolari, cu 0,65% sub închiderea de luni, de 1,1211 dolari.

Cu mai puțin de șase luni înainte de încheierea programului de relaxare cantitativă al BCE, în martie 2017, factorii de decizie au stabilit că achizițiile trebuie reduse gradual înainte de abandonarea lor, potrivit oficialilor contactați de Bloomberg, care au dorit să rămână anonimi având în vedere că dezbaterile de acest fel sunt confidențiale. Totuși, sursele nu au exlus posibilitatea ca programul de achiziții al BCE, aflat în prezent la  la 80 miliarde de euro lunar, să fie deocamdată extins, fie în sensul prelungirii, fie în sensul creșterii volumului de active cumpărate.

Reducerea achizițiilor lunare de obligațiuni de către BCE ar reprezenta o reproducere a strategiei Rezervei Federale (Fed) a SUA, care a redus volumul activelor cumpărate cu 10 miliarde de dolari lunar în perioada decembrie 2013-octombrie 2014, pentru a tempera impactul din piețe.

Euro crește puternic pe fondul unor zvonuri privind reducerea treptată a achizițiilor lunare ale BCE

La ședința din septembrie, BCE a menținut neschimbată rata dobânzii cheie și a decis, în pofida așteptărilor unor investitori și analiști, să nu exitindă actualul program de achiziții de active. Totuși, președintele instituției, Mario Draghi, a afirmat la acel moment că angajații băncii analizează metode prin care programul de relaxare cantitativă ar putea fi modificat pe viitor.

Mulți analiști anticipează că BCE va extinde programul de suplimentare a lichidităților dincolo de luna martie, care este termenul de încheiere, și va modifica  structura acestuia, pentru a nu rămâne fără active de cumpărat.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
active
relaxare cantitativa
euro
solar
curs
draghi