Euro, la maximul ultimelor două săptămâni față de dolar după comentariile președintelui BCE

Euro, la maximul ultimelor două săptămâni față de dolar după comentariile președintelui BCE
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 27 iun 2017

Moneda euro a atins marți maximul ultimelor aproape două săptămâni față de dolarul american, susținută de comentariile președintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, care a sugerat că ar putea începe, curând, retragerea treptată a programului de cumpărare de obligațiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Euro a urcat până la 1,1279 dolari, cel mai mare nivel din 14 iunie.

Aprecierea monedei europene se reflectă în scăderea acțiunilor din zona euro, exporturile companiilor fiind avantajate de o monedă mai slabă. Indicele pan-european este în scădere cu 0,6% după ce, pe parcursul ședinței de tranzacționare de astăzi, a atins un nivel chiar și cu aproape 1% sub închiderea de luni.

Amendă record pentru Google: 2,4 miliarde de euro pentru practici anticoncurențiale. Google și-a favorizat serviciul de cumpărături și comparare a produselor CITEȘTE ȘI Amendă record pentru Google: 2,4 miliarde de euro pentru practici anticoncurențiale. Google și-a favorizat serviciul de cumpărături și comparare a produselor

Draghi a afirmat astăzi, la un forum anual din Portugalia, că politicile BCE au dat roade, iar presiunile deflaționiste au fost înlocuite cu forțe care stimulează inflația.

“Comentariile lui Draghi au fost destul de optimiste în ceea ce privește perspectivele de creștere, aducând în discuție o revenire tot mai extinsă și chiar afirmând că avansul economic este deasupra trendului”, afirmă Niels Christensen, respeonsabil de staregie valutară la banca Nordea.

Totuși, Draghi a adăugat că zona euro are încă nevoie de “un sprijin monetar considerabil", deși condițiile economice se îmunătățesc.

Comentariile președintelui BCE sugerează că instituția va continua să încerce să stimuleze inflația și economia prin programul său de relaxare cantitativă, dar înlocuirea sintagmei “sprijin substanțial”, folosită anterior de Draghi, cu “sprijin considerabil”, a fost interpretată de investitori ca un semnal de temperare a măsurilor de relaxare cantitativă.

Discursul de astăzi vine după ce, la începutul lunii, BCE a afirmat că anticipează menținerea dobânzilor la nivelul actual “pentru o perioadă extinsă de timp și după încheierea programului de cumpărări de acive”. Instituția nu a mai menționat, la acel moment,  posibilitatea ca dobânzile să fie reduse mai mult pe viitor, așa cum obișnuia în discursurile și comunicatele de presă anterioare.

viewscnt
Afla mai multe despre
draghi
euro
bce
moneda
dolar
politica monetara
zona euro
relaxare cantitativa