Euro trece de pragul de 4,53 de lei la cursul BNR

Euro trece de pragul de 4,53 de lei la cursul BNR
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 12 ian 2016

Leul s-a depreciat la 4,5333 de unități pentru un euro la cursul anunțat de BNR, față de referința de 4,5270 unități publicată ieri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Leul s-a depreciat încă de ieri pe piața interbancară și a deschis ședința de azi la 4,5330 unități/euro. Perechea a variat în intervalul 4,5252 - 4,5373 lei/euro. Presiunile de depreciere vor urma continua, dat fiind contextul internațional, dar acestea vor fi temperate de BNR, estimează ING Bank.

”Cum îngrijorările privind China persista, este greu de crezut ca leul și-ar putea reveni în zilele următoare, asa cum anticipam noi. Mai degrabă ar trebui sa rămână în intervalul 4,5100-4,5400/EUR și se va afla sub presiuni de depreciere. Credem, de asemenea, ca banca centrala ar trebui sa tempereze orice presiuni semnificative de slăbire”, spun analiștii ING Bank.

Și dolarul s-a apreciat cu 0,5% față de leu la cursul oficial, la 4,1787 lei.

Leul are cea mai proastă zi din acest an. Ultima oară a fost cotat la peste 4,53/euro în 29 decembrie. 

Deprecierea leului nu a afectat lichiditatea din piață, iar Ministerul Finanțelor publice a vândut la licitație mai multe titluri de stat scadente în 7 ani decât își propusese, la un randament mai mic decât cel anticipat. Lichiditatea abundentă a dus rata dobânzii la depozitele plasate (ROBOR) overnight la 0,39% pe an, în scădere cu patru puncte de bază, iar cotația la trei luni a scăzut cu două puncte de bază, la 0,95%, un nou minim istoric.

Celelalte monede din regiune s-au confruntat cu și mai multă volatilitate. Zlotul polonez a variat în intervalul 4,3510 - 4,3766 în ședința de azi, iar forintul maghiar între 317,39 și 319,12 unități/euro.

Guvernatorul Mugur Isărescu declara recent că leul ar putea rămâne stabil și în 2016, dacă problemele externe care se conturează deja nu vor fi potențate de probleme interne, care să afecteze situația macroeconomică. Nivelul ridicat al lichidităților din piață nu afectează cursul de schimb, spre deosebire de alte vremuri, când leii în plus se vedeau imediat în curs, spune Isărescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
curs bnr
curs valutar