Financial Times: Șefii băncilor de pe Wall Street avertizează în privința riscurilor provocate de Brexit

Financial Times: Șefii băncilor de pe Wall Street avertizează în privința riscurilor provocate de Brexit
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 oct 2016

Cele mai mari bănci americane vor prefera cel mai probabil New York-ul și nu zona euro, dacă vor decide să își transfere operațiunile din Londra, au indicat șefii acestora, adăugând că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea duce la destrămarea acesteia, relatează Financial Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, și cel al Morgan Stanley, James Gorman, au spus la reuniunea anuală a Institutului Internațional pentru Finanțe din Washington că se tem că Brexit-ul va declanșa o criză mai amplă, scrie News.ro.

Gorman a apreciat că votul din Marea Britanie pentru ieșirea din UE va avea consecințe mai langi, pe termen lung.

”Aveți infrastructura necesară în oricare din acele locuri? Cred că marele câștigător va fi New York-ul. Cred că va fi una dintre consecințele importante”, a spus Gorman.

Directorul general al Morgan Stanley a mai spus că în cazul Brexit este vorba despre supraviețuirea proiectului european.

Joseph Stiglitz: Italia și alte state vor ieși din zona euro în anii următori CITEȘTE ȘI Joseph Stiglitz: Italia și alte state vor ieși din zona euro în anii următori

Uniunea Europeană ”a fost un succes social, economic și militar fenomenal. Dar undeva s-a pierdut în această discuție. Și această discuție există în Spania, Italia și în restul Uniunii”, a continuat Forman.

Dimon a spus la rândul său că Brexit-ul va crea ani de incertitudini pentru băncile cu operațiuni mari în Londra, el adăugând că JPMorgan trebuie să decidă cum să răspundă și dacă să își va transfera afacerile în afara Marii Britanii.

”Trebuie să așteptăm clarificări pentru această decizie”, a arătat el.

Înainte de referendumul britanic din iunie, șeful JPMorgan a spus că banca ar putea transfera până la 4.000 din cei 16.000 de angajați din Marea Britanie, în urma Brexit-ului.

El a mai spus că Brexit-ul ”a mărit de cinci ori probabilitatea ca zona euro să nu supraviețuiască în următorul deceniu”.

Bancherii americani au cerut ca Marea Britanie și Uniunea Europeană să se angajeze într-o perioadă de tranziție, care să acopere perioada între ieșirea Regatului Unit din UE și un nou acord comercial, pentru a facilita relațiile comerciale dintre cele două părți.

Totuși, după o întâlnire cu șeful autorității de reglementare a sectorului financiar european, Valdis Dombrovskis, săptămâna trecută, la Washington, bancherii s-au declarat pesimiști în privința șanselor unui acord rapid al Bruxelles-ului pentru o perioadă de tranziție.

Vittorio Grilli, fost ministru italian de Finanțe, președinte al diviziei pentru companii și investiții a JPMoran în Europa, a spus că ”Brexit-ul poate fi un mare semnal de alarmă că UE trebuie să se schimbe…dar că toată lumea se concentrează pe problemele interne, astfel încât este dificil”.

Săptămâna trecută au existat îngrijorări extinse în rândul bancherilor reuniți în Washington, în urma promisiunilor premierului britanic Therasa May pentru reducerea imigrației și a criticilor aduse ”elitei internaționale”.

Directorul general al băncii Standard Chartered, Bill Winters, a spus că, deși reacția lui May la Brexit ar putea fi dificil de acceptat pentru mulți bancheri, aceasta este de înțeles, având în vedere tulburările politice din Marea Britanie.

viewscnt
Afla mai multe despre
wall street
brexit