First Bank plătește pentru soluționarea unei anchete potențiale în SUA privind încălcarea sancțiunilor impuse Iranului și Siriei. Banca din România a procesat tranzacții de milioane de dolari. Sesizare a BNR

First Bank plătește pentru soluționarea unei anchete potențiale în SUA privind încălcarea sancțiunilor impuse Iranului și Siriei. Banca din România a procesat tranzacții de milioane de dolari. Sesizare a BNR
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 31 aug 2021

First Bank și compania-mamă, fondul american de investiții J.C. Flowers, au acceptat să plătească aproape 863.000 de dolari pentru a soluționa o aparentă încălcare a programelor de sancțiuni instituite de SUA împotriva Iranului și Siriei, după ce banca din România a procesat tranzacții comerciale pentru clienți din aceste state prin intermediul unor bănci americane.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

OFAC a luat cunoștiință de activitățile First Bank la începutul anului 2019, după ce Banca Națională a României a semnalizat o tranzacție în dolari pe care First Bank a procesat-o pentru un transport de lemne din România către Siria, relevă date publicate acum.

First Bank (fosta Piraeus Bank), preluată de J.C. Flowers în 2018, a procesat 98 de tranzacții în numele unor clienți din Iran și Siria prin intermediul băncilor americane, în perioada martie 2016-martie 2019, în valoare totală de aproximativ 3,59 milioane de dolari, arată Biroul de control al activelor externe (OFAC) din cadrul Departamentului american de Trezorerie.

Suma de 862.318 dolari agreată cu First Bank și J.C. Flowers în vederea soluționării potențialei răspunderi civile pentru procesarea tranzacțiilor de către First Bank cu încălcarea aparentă a programelor de sancțiuni ale SUA în Iran și Siria reflectă faptul că tranzacțiile au fost dezvăluite voluntar, potrivit OFAC.

Profitul semestrial al Turbomecanica se prăbușește. Acțiunile scad la bursă CITEȘTE ȘI Profitul semestrial al Turbomecanica se prăbușește. Acțiunile scad la bursă

OFAC administrează și aplică sancțiuni economice și comerciale bazate pe obiective de politică externă și securitate națională ale SUA.

Instituția americană indică 34 de plăți în valoare totală de 991.246 dolari pentru clienți din Iran prin intermediul unor bănci americane în intervalul 2 martie 2016-5 decembrie 2018.

Între 15 iulie 2016 și 6 decembrie 2018, banca românească a prelucrat 36 de plăți în valoare de 1,06 milioane de dolari, prin intermediul băncilor americane, documentele relevând că acestea au fost dispuse de persoane sau entități din Siria.

De asemenea, First Bank a procesat 28 de tranzacții denominate în euro, în valoare de peste 1,5 milioane de dolari, în care au fost implicate “părți și interese iraniene” în perioada 17 octombrie 2018-19 martie 2019, după ce a fost preluată de J.C. Flowers.

OFAC notează că fondul american de investiții a achiziționat o participație majoritară la First Bank în iunie 2018, banca din România devenind, astfel, o entitate deținută majoritar de o entitate din SUA, supusă interdicțiilor decise de autoritățile americane pe plan extern.

OFAC a luat cunoștiință de activitățile First Bank la începutul anului 2019, după ce Banca Națională a României a semnalizat o tranzacție în dolari pe care First Bank a procesat-o pentru un transport de lemne din România către Siria.

Ulterior, în luna martie a aceluiași an, First Bank a lansat un proces de reexaminare a tranzacțiilor proprii pentru o periodă de 5 ani, rezultatele fiind transmise voluntar către OFAC.

viewscnt
Afla mai multe despre
first bank
jc flowers
ofac sua
sanctiuni sua iran
sanctiuni siria
incalcare sanctiuni
solutionare ancheta