First Bank a finalizat preluarea Bank Leumi România

First Bank a finalizat preluarea Bank Leumi România
scris 5 mai 2020

First Bank, deținută de fondul de investiții american J.C. Flowers, a finalizat achiziția pachetului majoritar de acțiuni la Leumi Bank România.

Preluarea subsidiarei locale a băncii israeliene Leumi de către fondul american J.C. Flowers, prin intermediul celeilalte bănci deținute în România, First Bank, anunțată anterior de Profit.ro, a fost confirmată oficial în aprilie 2019.

MESAJUL Președintelui Băncii Transilvania pentru cei 32.000 de acționari: Traversăm cu încredere această perioadă. Curaj, România! CITEȘTE ȘI MESAJUL Președintelui Băncii Transilvania pentru cei 32.000 de acționari: Traversăm cu încredere această perioadă. Curaj, România!

Americanii au ales să preia Leumi România printr-o bancă ce are deja licență pe piața locală, nu direct de către fondul de investiții, variantă care ar putea permite o aprobare mai simplă de către autorități. 

First Bank este fosta Piraeus Bank, cumpărată și rebranduită de J.C Flowers, care derulează în prezent un amplu proces de restructurare. Concedierile de personal și neînțelegerile legate de plata salariilor compensatorii au fost urmate de proteste în stradă ale angajaților băncii locale.

Pe piața locală, Leumi erqa prezentă din 2006, având o rețea de 15 unități, în 12 orașe, patru din acestea în Capitală. Deși banca mamă este una dintre cele mai mari din Israel, cu o cotă de piață de 30%, pe piața românească succesul a fost modest. Cota de piață nu depășea, în 2017, 0,32%, la active puțin peste 1 miliard de lei și un profit de 17 milioane de lei.

După criza financiară din 2008, banca din România a avut mai mulți ani de pierdere, iar Bank Leumi a trebuit să injecteze suplimentar echivalentul a încă aproape jumătate din investiția inițială.

Cu sediul în Tel Aviv, Leumi este prezentă în mai multe centre financiare din lume, inclusiv Londra, New York, Palo Alto și Shanghai. În 2018, Leumi a raportat un profit net de 3,3 miliarde NIS (880 milioane $) și administrează active totale de 1,4 miliarde NIS.

Fondat în 1998, J.C. Flowers & Co. a investit peste 15 miliarde de dolari în 53 de companii de portofoliu din 18 țări, într-o varietate de subsectoare ale industriei financiare, ce includ domeniul bancar, asigurări, reasigurări, servicii financiare specializate și servicii de management al activelor. Gestionează active de aproximativ 6 miliarde de dolari și are birouri în New York și Londra.

viewscnt
Afla mai multe despre
leumi bank
first bank
j.c. flowers