Fitch: Conversia creditelor în franci elvețieni în lei nu va avea impact imediat asupra ratingurilor băncilor din România

Fitch: Conversia creditelor în franci elvețieni în lei nu va avea impact imediat asupra ratingurilor băncilor din România
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 oct 2016

O lege referitoare la conversia creditelor în franci elvețieni în lei la cursul de schimb istoric, așteptată să fie adoptată de Parlament săptămâna viitoare, nu va avea un impact imediat asupra ratingurilor băncilor din România, potrivit Fitch Ratings.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Plenul Camerei Deputaților a adoptat pe articole, marți, Legea conversiei creditelor din franci elvențieni în lei la cursul istoric, însă proiectul nu a mai fost supus votului final din cauza lipsei de cvorum, scrie News.ro.

Agenția de evaluare financiară a explicat într-un comunicat publicat joi că împrumuturile în franci elvețieni reprezintă o parte neglijabilă din totalul creditelor aflate în portofoliile băncilor cărora Fitch le-a atribuit ratinguri.

Potrivit Fitch, în cazul băncilor cu portofolii mai mari de credite în franci există suficiente rezerve alocate pentru absorbirea posibilelor pierderi provicate de posibila conversie.

Deprecierea leului față de francul elvețian, după 2007-2008, a făcut tot mai dificil pentru împrumutații dependenți de veniturile în lei să își plătească ratele la credite, mai ales în cazul celor ipotecare.

Creditele ipotecare contractate de persoane fizice reprezintă cea mai mare parte a împrumuturilor în franci elvețieni.

Studiu EY: 89% dintre companii se așteaptă la creșterea cifrei de afaceri, 82% intenționează să crească salariile CITEȘTE ȘI Studiu EY: 89% dintre companii se așteaptă la creșterea cifrei de afaceri, 82% intenționează să crească salariile

Datele Băncii Naționale a României arată că raportul mediu între rate și venituri pentru împrumutații ipotecari în franci elvețieni este ridicat, de 60%, iar 12,9% din creditele ipotecare în franci erau neperformante la sfârșitul lui 2015.

Discuțiile din România referitoare la conversia acestor credite au loc de mai mult timp.

Potrivit BNR, conversia tuturor împrumuturilor în franci elvețieni la cursul de la data acordării va costa sectorul bancar  2,4 miliarde de lei (540 milioane euro). Suma este echivalentă cu aproximativ 50% din profitul net annual din 2016, bazat pe datele aferente primului semestru.

Fitch notează că suma nu include rezervele deja constituite de bănci pentru protecție față de portofoliile de credite în franci elvețieni.

Conform datelor BNR, la sfârșitul lunii august în sectorul bancar românesc existau împrumuturi în franci elvețieni echivalente cu 4,7 miliarde de lei, resoectiv 4,2% din totalul creditelor contractate de populație pentru locuințe.

Expunerea nu este distribuită în mod egal, dat toate băncile evaluate de Fitch au o expunere negligabilă la aceste portofolii sau au creat rezerve suficiente pentru a se asigura că pot absorbi orice fel de pierderi provicate de cursul valutar, după adoptarea legislației de conversie.

Banca Transilvania, de exemplu, a adoptat deja o atitudine proactivă, oferind împrumutaților în franci elvețieni, persoane fizice, optțiunea de conversie voluntară a împrumuturilor, în termeni favorabili.

Ratingurile individuale acordate de Fitch băncilor din România, respectiv BCR (BBB/persoectivă stabilă), BT și Unicredit (BBB/persoectivă negativă) sunt în categoria bb, indicând calitatea de credit speculativ, determinată de predominarea unor active de calitate slabă și mediul operațional dificil.

Proiectul de lege privind conversia creditelor din franci în lei nu va afecta imediat ratingurile băncilor, dar este un nou exemplu al orientării cadrului legislativ în favoarea împrumutaților, protejând drepturile consumatorilor în detrimentul băncilor, notează Fitch.

viewscnt
Afla mai multe despre
conversia creditelor
franci
fitch