Fitch plaseză ratingul AAA al Statelor Unite sub supraveghere în perspectiva unei posibile retrogradări

Fitch plaseză ratingul AAA al Statelor Unite sub supraveghere în perspectiva unei posibile retrogradări
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mai 2023

Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a decis să plaseze "sub supraveghere" ratingul AAA al Statelor Unite, cel mai ridicat posibil, din cauza riscului unei incapacități de plată, potrivit unui comunicat, scrie AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Această decizie "reflectă tensiunile politice care împiedică rezolvarea problemei, cum ar fi ridicarea sau suspendarea plafonului datoriei, în timp ce termenul limită se apropie rapid", a explicat agenția.

VIDEO Radu Rizoiu, conciliator onorific CSALB, Profesor universitar la Facultatea de Drept din București: Acum zece ani băncile intraseră într-o logică a conflictului. Managementul băncilor se temea să accepte cererile clienților CITEȘTE ȘI VIDEO Radu Rizoiu, conciliator onorific CSALB, Profesor universitar la Facultatea de Drept din București: Acum zece ani băncile intraseră într-o logică a conflictului. Managementul băncilor se temea să accepte cererile clienților

Congresul trebuie să ridice rapid plafonul datoriei pentru a evita un default, ceea ce Trezoreria SUA spune că s-ar putea întâmpla în nouă zile. Acest plafon este în prezent de 31.000 de miliarde de dolari, scrie Agerpres.

Fitch "se așteaptă" la o rezolvare în timp util, a precizat comunicatul.

Însă experții cred că "au crescut riscurile ca plafonul datoriei să nu fie ridicat sau suspendat la timp și ca guvernul să înceapă să eșueze în efectuarea unor plăți".

Echipele președintelui Joe Biden și negociatorii taberei republicane nu au găsit încă un compromis.

Pentru a vota în favoarea unui plafon mai mare al datoriei, republicanii cer un efort bugetar. Democrații sunt, de asemenea, în favoarea reducerii deficitului, dar nu în același mod.

Justiția europeană a decis că termenul \ CITEȘTE ȘI Justiția europeană a decis că termenul "Emmentaler" nu poate fi protejat ca marcă a Uniunii Europene pentru brânzeturi

"Eșecul de a ajunge la un acord (...) ar fi un semn negativ în termeni de guvernanță în general și voința Statelor Unite de a-și onora obligațiile la timp", a insistat Fitch.

Agenția a semnalat că va urmări îndeaproape ce se va întâmpla: dacă Statele Unite nu plătesc o datorie scadentă la 1 sau 2 iunie, aceasta va fi considerată în stare de nerambursare, iar scadențele ulterioare, datorate în 30 de zile, vor deveni "foarte riscante" (CCC).

Fitch notează, însă, că pentru toate celelalte datorii, ratingul va rămâne neschimbat, întrucât țara deține principala rezervă de bani din lume.

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch
sua
rating