Fitch - Ratingul de viabilitate al UniCredit Bank, monitorizat în vederea îmbunătățirii după acordul cu Alpha Bank România

Fitch - Ratingul de viabilitate al UniCredit Bank, monitorizat în vederea îmbunătățirii după acordul cu Alpha Bank România
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 3 nov 2023

Fitch Ratings a confirmat ratingul UniCredit Bank România pentru datoria pe termen lung și a plasat calificativul de viabilitate al băncii sub supraveghere în vederea îmbunătățirii, în urma acordului de fuziune cu subsidiara locală a Alpha Bank

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ratingul pentru datoriile pe termen lung a fost confirmat la 'BBB', cu perspectivă stabilă, iar ratingul de viabilitate, aflat la 'bb', a fost pus sub “supraveghere pozitivă” (Rating Watch Positive - RWP).

Grupul bancar italian UniCredit și grupul grec Alpha Bank au agreat să fuzioneze pe piața din România, creând a treia mare bancă din sistem după active. După finalizarea tranzacției, Alpha Bank va deține 9,9% din capitalul social al entității combinate.

Împrumuturile contractate de către Guvern au trecut de 174 miliarde lei CITEȘTE ȘI Împrumuturile contractate de către Guvern au trecut de 174 miliarde lei

 

“RWP reflectă așteptările Fitch, conform cărora fuziunea și integrarea cu Alpha Bank România vor consolida în mod semnificativ poziția pe piață și modelul de afaceri ale UniCredit Bank și va îmbunătăți în continuare calitatea activelor sale, permițându-i să își mențină capitalizarea solidă”, potrivit Fitch.

Agenția de evaluare financiară precizează că ratingul de viabilitate ar putea fi îmbunătățit în urma finalizării unei fuziuni “cu perspectiva unui proces de integrare fără probleme”.

Orice îmbunătățire a ratingului va fi, de asemenea, condiționată de menținerea de către UniCredit Bank a unor rate de capital solide, cu buffere considerabil peste cerințele minime de reglementare, precum și de îmbunătățirea calității activelor și a rentabilității, cu păstrarea unei finanțări și lichidități “sănătoase”.

Fitch estimează că tranzacția cu Alpha Bank va consolida profilul de afaceri al UniCredit Bank, printr-o poziție de piață îmbunătățită și un model de afaceri mai diversificat.

Agenția notează că francizele ambelor bănci sunt în mare măsură complementare, având în vedere că Alpha Bank are o gamă de activități mai orientată către clienții de retail.

“Acest lucru, împreună cu posibilele eficiențe operaționale, ar putea îmbunătăți profilul de profit al băncii și ar trebui să sprijine în continuare îmbunătățirea calității activelor UniCredit Bank și să reducă decalajul față de colegii săi mai mari de pe piața internă", mai arată Fitch.

Secțiune realizată în parteneriat cu ING

Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.

ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit bank
alpha bank romania
fuziune unicredit alpha bank
fitch ratings
rating viabilitate
supraveghere pozitiva