Finanțele profită de scăderea dobânzilor și mai iau 1,6 miliarde de lei din piață

Finanțele profită de scăderea dobânzilor și mai iau 1,6 miliarde de lei din piață
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 2 nov 2023

Ministerul Finanțelor a împrumutat de mai bine de două ori peste țintă din piața internă, profitând de cererea mare din partea investitorilor și scăderea randamentelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Finanțele au emis obligațiuni de 1,6 miliarde de lei cu scadența în octombrie 2028. Cererea din partea băncilor a fost de 2,4 miliarde de lei, față de un prospect de 700 de milioane de lei.

Bursa pierde aproape jumătate de procent, trasă în jos de o corecție severă a acțiunilor OMV Petrom. Volumele nu își revin CITEȘTE ȘI Bursa pierde aproape jumătate de procent, trasă în jos de o corecție severă a acțiunilor OMV Petrom. Volumele nu își revin

Randamentul mediu a fost de 6,73%, în scădere cu 20 de puncte de bază față de licitația de luna trecută la aceeași scadență. Mai mult, după o creștere semnificativă a randamentelor la mijlocul lunii octombrie, pe fondul unei mișcări regionale, randamentele au revenit pe scădere în ultima săptămână și jumătate.

Piața de titluri de stat pare decuplată de știrile de la București, care arată o înrăutățire tot mai accentuată a situației fiscale.

Declin economic pentru Israel – anticipat de JP Morgan CITEȘTE ȘI Declin economic pentru Israel – anticipat de JP Morgan

Ministrul Finanțelor a arătat că veniturile lipsă față de proiecții reprezintă 21 de miliarde de lei sau circa 1,3% din produsul intern brut așteptat pentru acest an, dar și că ținta de deficit de 4,4% din PIB a fost nerealistă.

Bugetul de stat a ajuns la un deficit cash de 3,6% din PIB la 9 luni și Consiliul Fiscal estimează că ar putea ajunge la 6,5% din PIB, în lipsa unor măsuri de corecție. Anul trecut deficitul cash a fost de 5,7% din PIB și cel după angajamente de 6,3%.

În 2024, potrivit înțelegerilor anterioare cu Comisia Europeană, în procedura de deficit excesiv, România ar fi trebuit să coboare cu deficitul la sub 3% din PIB, însă acest lucru pare imposibil de realizat în acest moment, cu toate creșterile de taxe adoptate recent de Guvernul PSD-PNL și care vor intra în vigoare preponderent de la 1 ianuarie.

Executivul vrea să elimine plafonul actual de despăgubire la polițele RCA emise de asigurătorii care ar intra în insolvență în viitor. Modificări în legislația Fondului de Garantare CITEȘTE ȘI Executivul vrea să elimine plafonul actual de despăgubire la polițele RCA emise de asigurătorii care ar intra în insolvență în viitor. Modificări în legislația Fondului de Garantare

Până la finele lunii octombrie, Guvernul a împrumutat 174 de miliarde de lei, din 180 de miliarde de lei cât este necesarul brut de finanțare pentru acest an (crescut cu 20 de miliarde de lei). Banii vin preponderent din emisiuni de obligațiuni (169 de miliarde de lei – din care 106 miliarde de lei din piața internă).

România plătește circa 7% pentru împrumuturile pe 10 ani, al doilea cel mai ridicat nivel dintre țările UE din regiunea Europei Centrale și de Est după Ungaria.

Secțiune realizată în parteneriat cu ING

Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.

ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
titluri de stat
ministerul finantelor
datorie publica