FMI cere mai multe eforturi pentru dezvoltarea monedelor digitale bancare centrale

FMI cere mai multe eforturi pentru dezvoltarea monedelor digitale bancare centrale
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 nov 2023

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a cerut țărilor să facă mai multe eforturi proactive pentru dezvoltarea monedelor digitale bancare centrale (CBDC), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

11 state, inclusiv din Caraibe și Nigeria, au lansat deja CBDC. Alte aproximativ 120 explorează posibilitatea lansării, deși progresele și abordările diferă foarte mult, iar câteva chiar au abandonat ideea, scrie Agerpres.

Cemacon, deținută de fondatorii Dedeman, raportează declin drastic al profitului net. Impas într-un ciclu multianual de creștere și explozie de 5 ori a datoriilor CITEȘTE ȘI Cemacon, deținută de fondatorii Dedeman, raportează declin drastic al profitului net. Impas într-un ciclu multianual de creștere și explozie de 5 ori a datoriilor

"Am putea fi într-un moment în care sectorul public are nevoie să i se ofere mai multe indicații. Nu excludere, nu perturbare, ci să acționăm ca un catalizator, să asigurăm eficiența și siguranța - și să contracarăm fragmentarea", a declarat Georgieva într-un discurs rostit la Singapore.

Declarațiile sale vin după ce FMI a publicat primul capitol al "manualului virtual" privind monedele digitale bancare centrale, menit să ajute statele să proiecteze și să pună în aplicare CBDC, și să se asigure că noile tehnologii sunt interoperabile pe plan global.

Cei care sprijină CBDC spun că acestea vor moderniza plățile cu noi funcționalități și vor furniza o alternativă la numerarul fizic, a cărui utilizare este în declin continuu.

În condițiile în care tehnologia avansează atât de rapid, țările trebuie să meargă acum înainte cu dezvoltarea CDBC, pentru a evita să rămână în urmă, a explicat șeful FMI.

"În orice caz, trebuie să ridicăm o altă pânză ca să prindă viteză. Lumea se schimbă mai rapid decât cei mai mulți își imaginează", a apreciat Georgieva.
 

VIDEO PROFIT LIVE Elena Gheorghe, country manager PayU România: Cel mai mare Black Friday din CEE se desfășoară în România. Ne-a luat prin surprindere CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Elena Gheorghe, country manager PayU România: Cel mai mare Black Friday din CEE se desfășoară în România. Ne-a luat prin surprindere

Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le dețin să facă plăți prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.

CBDC este o monedă digitală controlată de banca centrală, în timp ce criptomonedele sunt aproape întotdeauna descentralizate.

Băncile centrale din întreaga lume analizează lansarea monedelor digitale bancare centrale (CBDC), ca răspuns la declinul folosirii numerarului și ca un mod de a accelera plățile interne și externe. 

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
monede digitale