FMI estimează că deficitul bugetar al României va urca la 3,7% din PIB în acest an și la 3,9% din PIB în 2018

FMI estimează că deficitul bugetar al României va urca la 3,7% din PIB în acest an și la 3,9% din PIB în 2018
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mar 2017

Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează că deficitul bugetar al României va ajunge în acest an la 3,7% din produsul intern brut (PIB), urmând ca dezechilibrul bugetar să atingă 3,9% din PIB în 2018, a declarat vineri șeful delegației FMI în România, Reza Baqir, în cadrul conferinței de presă de la finalul misiunii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernul a anunțat că deficitul bugetar nu va depăși în acest an pragul de 3% din PIB impus de tratatele europene, scrie News.ro.

“Pentru anul acesta estimăm, dacă nu mai intervin alte măsuri, că deficitul va fi de 3,7% din PIB. Vedem unele probleme pentru anul viitor, când ar putea ajunge la 3,9% din PIB”, a afirmat Baqir.

Reprezentantul FMI a subliniat că reducerile de taxe și majorările puternice ale salariilor și pensiilor din ultima perioadă au făcut ca structura bugetului României să fie mult mai rigidă.

“Prin măsurile succesive de mărire a pensiilor și salariilor, pe cheltuielile publice a dus la o structură mai puțin flexibilă, care poate face față mai greu șocurilor. Este mult mai ușor să scazi taxe, dar mult mai greu să le majorezi”, a spus șeful delegației FMI.

VIDEO & FOTO O scrisoare-capcană a explodat la sediul FMI CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO O scrisoare-capcană a explodat la sediul FMI

Oficialul FMI a avertizat că România a obținut rezultate economice bune în ultimii ani, dar care ar putea fi amenințate de măsurile luate de Guvern.

“România și-a consolidate economia după criza globală și indicatorii economici sunt comparabili cu ai altor țări din regiune. Cu toate acestea, reducerile succesive de taxe și impozite, majorările salariale ce depășesc creșterile de productivitate și investițiille publice de calitate redusă încep să amenințe aceste realizări”, a completat Baqir.

viewscnt
Afla mai multe despre
pib
deficit bugetar