FMI lucrează la o platformă pentru monedele digitale ale băncilor centrale

FMI lucrează la o platformă pentru monedele digitale ale băncilor centrale
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iun 2023

Fondul Monetar Internațional (FMI) lucrează la o platformă pentru monedele digitale ale băncilor centrale (CDBC), care să permită tranzacții între țări, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

”CBDC-urile nu ar trebui să fie propuneri naționale fragmentate... Pentru a avea tranzacții mai eficiente și mai echitabile avem nevoie de sisteme care conectează țările: avem nevoie de interoperabilitate”, a declarat Georgieva la o conferință la care au participat băncile centrale africane, organizată la Rabat, Maroc.

Câte carduri bancare sunt active în România CITEȘTE ȘI Câte carduri bancare sunt active în România

”Din acest motiv, la FMI, lucrăm la conceptul unei platforme globale CBDC”, a spus ea.

FMI dorește ca băncile centrale să convină asupra unui cadru comun de reglementare pentru monedele digitale, care să permită interoperabilitatea globală, scrie News.ro.

Eșecul de a conveni asupra unei platforme comune ar crea un vid care ar fi probabil umplut de criptomonede, a spus ea.

O CBDC este o monedă digitală controlată de banca centrală, în timp ce criptomonedele sunt aproape întotdeauna descentralizate.

Deja 114 bănci centrale se află într-un anumit stadiu al explorării CBDC, ”aproximativ 10 trecând deja linia de sosire”, a spus ea.

EXCLUSIV FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și a fostului proprietar Dinamo, discută cu Lidl și Kaufland vânzarea unei bucăți din fostul Tubinox. Au început lucrările la cel mai mare proiect rezidențial al lor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și a fostului proprietar Dinamo, discută cu Lidl și Kaufland vânzarea unei bucăți din fostul Tubinox. Au început lucrările la cel mai mare proiect rezidențial al lor

Ea a adăugat că ”dacă țările dezvoltă CDBC-uri doar pentru desfășurare internă, le subutilizam capacitatea”.

CBDC-urile ar putea contribui, de asemenea, la promovarea incluziunii financiare și la remiteri mai ieftine, a spus ea, menționând că costul mediu al transferurilor de bani este de 6,3% și valoare acestora este de 44 de miliarde de dolari anual.

Georgieva a subliniat că CBDC-urile ar trebui să fie susținute de active și a adăugat că criptomonedele sunt o oportunitate de investiție atunci când sunt susținute de active, dar atunci când nu sunt, sunt ”o investiție speculativă.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
moneda digitala