FOTO Gigantul Saint-Gobain semnează un acord major în România, pentru electricitate verde de la OMV Petrom

FOTO Gigantul Saint-Gobain semnează un acord major în România, pentru electricitate verde de la OMV Petrom

Foto Saint Gobain

Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 3 mai 2024

Producătorul francez de materiale de construcții Saint-Gobain a semnat un contract major în România, cu OMV Petrom, pentru furnizarea de electricitate prin parcuri eoliene și fotovoltaice, pe o perioadă de 5 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

OMV Petrom este și cel mai mare producător de petrol din România și liderul pieței de distribuție carburanți.

ULTIMA ORĂ Grup preluat de un miliardar austriac închide o fabrică în România, circa 200 de angajați fiind afectați CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Grup preluat de un miliardar austriac închide o fabrică în România, circa 200 de angajați fiind afectați

Contractul va fi valabil din ianuarie 2026.

Conform înțelegerii, OMV Petrom va furniza aproximativ 800 GWh, timp de 5 ani.

SURPRIZĂ Teamnet International a intrat în faliment. Printre acționarii companiei se numără și divizia de investiții a Băncii Mondiale CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Teamnet International a intrat în faliment. Printre acționarii companiei se numără și divizia de investiții a Băncii Mondiale

Combinat cu un parc fotovoltaic propriu, aflat acum în etapa finală de dezvoltare, contractul va acoperi 100% nevoia de electricitate a grupului francez în România, conform datelor analizate de Profit.ro. Aceasta în condițiile în care, în urmă cu un an, grupul francez Engie a lansat construcția unui parc solar în sudul României, pentru a ajuta Saint-Gobain să își îndeplinească cerințele locale de energie în proporție de 20%.

Proiectul va crea cel mai mare parc fotovoltaic din România, fiind amenajat pe 14 hectare, lângă Călărași, cu o putere de peste 14.000 MWh pe an, Engie România fiind angajat pentru a construi uzina.

Profit.ro a anunțat recent că OMV Petrom, cel de-al doilea mare producător de gaze din România, după Romgaz, poate ajunge, pentru o perioadă, pe aceeași poziție și pe piața generării de electricitate, în condițiile în care planurile sale de achiziții și investiții în proiecte regenerabile vor fi finalizate la timp.

OMV Petrom operează în prezent centrala de Brazi, cu o capacitate de 860 MW, iar anul trecut a anunțat, dar nu și finalizat, 2 achiziții importante, cea a jumătate din Electrocentrale Borzești, care deține proiecte de producție de energie din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, și cea a mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice în județul Teleorman, dezvoltate de compania daneză Jantzen Renewables, cu o capacitate de aproximativ 710 MW.

 CONFIRMARE JT Grup Oil, controlat de un fost șef ALDE, își pregătește venirea la bursă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE JT Grup Oil, controlat de un fost șef ALDE, își pregătește venirea la bursă

În plus, compania va construi, împreună cu CE Oltenia, 4 parcuri fotovoltaice cu o putere însumată de peste 450 MW.

Parcurile fotovoltaice ce urmează să fie construite de CE Oltenia și OMV Petrom pe amplasamente ale Complexului ar trebui să furnizeze electricitate sistemului energetic național începând cu anul 2025.

Între timp, Comisia Europeană a lansat două investigații aprofundate vizând rolul potențial de denaturare a pieței al subvențiilor străine acordate ofertanților în cadrul unei proceduri de achiziții publice din România, care vizează contractul pentru un parc fotovoltaic al CE Oltenia și OMV Petrom

Conform estimărilor actuale, și parcul fotovoltaic al Electrocentrale Borzești ar trebui să furnizeze energie electrică sistemului energetic național de la începutul anului 2024, în timp ce parcurile eoliene sunt estimate să înceapă treptat producția între 2025-2027. Proiectelor li s-a acordat deja acces la rețeaua națională de transport a energiei electrice.

CONFIRMARE Tranzacție - Fabrica din România a Jolly Scarpe, cumpărată de americani CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție - Fabrica din România a Jolly Scarpe, cumpărată de americani

Cu alte cuvinte, în 2027, când este estimată și declanșarea producției de gaze în Neptun Deep, compania ar putea avea funcțională o capacitate instalată de aproape 1,5 GW, peste ținta pe care oficialii au anunțat-o pentru 2030, de un GWh.

Adăugând capacitatea centralei de Brazi, rezultă o capacitate totală instalată de peste 2.250 MW, peste cea a Nuclearelectrica.

Grupul francez Saint-Gobain are în România peste 2.000 de angajați care lucrează în cele 14 fabrici ale companiei, în dezvoltarea căreia au fost investiți aproximativ 350 milioane euro.

Recent, a achiziționat și producătorul de materiale de construcții Duraziv, fondat în 2003 de Daniel Guzu și Irina Guzu, companie cu afaceri de 30 de milioane de lei în 2020.

Denumirea RCS&RDS - pregătită să fie schimbată CITEȘTE ȘI Denumirea RCS&RDS - pregătită să fie schimbată

Saint-Gobain produce o gamă largă de materiale, destinate în principal pieței construcțiilor (precum izolații, plăci de gips-carton, anvelopări exterioare, sticlă sau mortare) și industriei auto (parbrize).

În România, Saint-Gobain furnizează produse și soluții din gamele Abrasives, Glass, Saint-Gobain Prime Glass Working, Sekurit, ISOVER, PAM, Rigips, Weber, Duraziv și Chryso, cumulând aproximativ 2.000 de angajați în 14 situri industriale, situate în Brănești, Călărași, Ploiești, Satu-Mare, Turda, Suceava, Vălenii de Munte, Popești Leordeni și Ariceștii Rahtivani.

EXCLUSIV Zona din România țintită de turcii de la Ussuri Capital pentru investiția gigant de 1 miliard euro. Detaliile proiectului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Zona din România țintită de turcii de la Ussuri Capital pentru investiția gigant de 1 miliard euro. Detaliile proiectului

La nivel global, grupul francez a avut anul trecut vânzări de 48 miliarde euro și peste 160.000 de angajați în circa 76 de țări.

viewscnt
Afla mai multe despre
saint-gobain
sticla