FMI: Ponderea dolarului american în rezervele valutare internaționale a scăzut în T1 la un nou minim al ultimilor patru ani

FMI: Ponderea dolarului american în rezervele valutare internaționale a scăzut în T1 la un nou minim al ultimilor patru ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 iul 2018

Ponderea dolarului american în rezervele valutare internaționale a scăzut în primul trimestru al acestui an la un nou minim al ultimilor patru ani, în timp ce ponderea euro, a yuanului și a lirei sterline au crescut, potrivit datelor Fondului Monetar Internațional, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prezența dolarului în rezervele internaționale a scăzut în ultimele cinci trimestre, iar moneda americană s-a depreciat în primele trei luni ale acestui an, ca urmare a așteptărilor unei creșteri economice mai rapide în afara Statelor Unite și a posibilității ca și alte bănci centrale să restrângă măsurile de stimulare. Cu toate acestea, dolarul american a rămas cea mai folosită monedă pentru rezervele valutare, scrie News.ro.

Gebrüder Weiss România înaintează pe calea succesului CITEȘTE ȘI Gebrüder Weiss România înaintează pe calea succesului

În primul trimestru, dolarul s-a apreciat, pe fondul temerilor provocate de riscul izbucnirii unui război comercial și a semnalelor date de Banca Centrală Europeană că nu va majora dobânzile până în a doua jumătate a anului 2019.

Băncile centrale păstrează rezerve în diferite monede, care sunt folosite pentru garantarea datoriilor. Uneori, băncile centrale  folosesc rezervele pentru a-și susține propriile monede.

Rezervele în dolari americani au crescut în primul trimestru la 6.499 de mii de miliarde de dolari, reprezentând 62,48 din rezervele alocale. În ultimul trimestru al anului 2017, rezervele în dolari se ridicau la 6.282 de mii de miliarde de dolari, sau 62,72% din rezervele alocate.

Ponderea rezervelor valutare în dolari americani s-a contractat în primul trimestru la cel mai scăzut nivelul după cel de 61,24% atins în trimestrul patru al anului 2013, arată datele FMI publicate vineri seara.

Anul trecut, în sistemul de sănătate erau 58.600 de medici, ceea ce înseamnă un medic la 335 de locuitori CITEȘTE ȘI Anul trecut, în sistemul de sănătate erau 58.600 de medici, ceea ce înseamnă un medic la 335 de locuitori

Euro, care se află pe locul al doilea după dolarul SUA, a înregistrat o pondere în rezervele valutare internaționale de 20,39% în primul trimestru, față de 20,15% în trimestrul al patrulea.

Ponderea yuanului chinezesc a crescut pentru al treilea trimestru consecutiv, la 1,39%. FMI a raportat pntru prima oară ponderea yuanului în deținerile băncilor centrale în trimestrul patru din 2016.

În cazul lirei sterline, ponderea acesteia în rezervele valutare a urcat la 4,68% în primul trimestru, cel mai ridicat nivel după trimestrul patru al anului 2015.

În schimb, prezența yenului japonez s-a redus la 4,81%, de la 4,89% în trimestrul precedent, care a fost cel mai ridicat nivel atins după trimestrul patru al anului 2002.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
dolar