FT: Cum s-a năpustit Jamie Dimon asupra rămășițelor First Republic

FT: Cum s-a năpustit Jamie Dimon asupra rămășițelor First Republic
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 2 mai 2023
După săptămâni de incertitudine și o ultimă rundă de discuții care s-a prelungit până în noapte, soarta First Republic a revenit în mâinile JPMorgan Chase. Banca, condusă de Jamie Dimon, a fost în centrul discuțiilor despre creditorul aflat în dificultate încă de la începutul problemelor, notează Financial Times.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast
 
În decurs de două luni, JPMorgan s-a transformat din consilier al First Republic în deponent și apoi în cumpărător. În cele din urmă, a depășit ofertele băncilor rivale în cadrul unei licitații organizate de autoritățile federale de reglementare în weekend. 
UBS vrea să separe de grup divizia elvețiană a Credit Suisse CITEȘTE ȘI UBS vrea să separe de grup divizia elvețiană a Credit Suisse

Tranzacția First Republic a fost diferită de soluțiile convenite pentru Silicon Valley Bank și Signature Bank, cei doi creditori care s-au prăbușit la începutul lunii martie. Toate depozitele au fost preluate de JPMorgan, ceea ce a însemnat că guvernul american nu a trebuit să declare banca drept "risc sistemic" pentru a proteja depozitele peste limita de garantare de 250.000 de dolari.

În același timp, JPMorgan a obținut un acord de împărțire a pierderilor cu autoritățile federale de reglementare pentru a evita orice lovitură legată de cele mai problematice împrumuturi ale First Republic. Trezoreria SUA a declarat luni dimineață că este "încurajată" de faptul că tranzacția a minimizat costurile pentru Fondul Federal de Asigurare a Depozitelor "într-un mod care a protejat toți deponenții". Aceasta a adăugat că sistemul bancar este "solid și rezistent".
 
First Republic, cu sediul în San Francisco, atârna de un fir de ață de câteva săptămâni, de când prăbușirea pe 10 martie a Silicon Valley Bank  a atras atenția asupra băncilor care se bazau pe depozite neasigurate, cu costuri reduse, și care aveau pierderi mari din cauza creșterii ratelor dobânzilor.
 
Prăbușirea First Republic este al doilea mare faliment bancar in istoria SUA. JPMorgan a fost și banca care a preluat, în 2008, Washington Mutual, cel mai mare faliment bancar din istoria SUA pana la First Republic.
 
Între First Republic din Statele Unite și First Bank din România nu există nicio legătură, nici de acționariat sau de altă natură, în afara cuvântului comun din titulatură.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
first republic bank
criza bancara
jpmorgan