Goldman Sachs și Bank of New York Mellon au anunțat lansarea unui proiect comun revoluționar: instituțiile financiare vor putea investi în fonduri de pe piața monetară digitalizate, sub formă de tokenuri înregistrați pe blockchainul dezvoltat de Goldman, au declarat pentru CNBC oficiali ai celor două bănci, transmite CNBC.
Clienții BNY, cea mai mare bancă de custodie din lume, vor avea acces la aceste fonduri tokenizate, în parteneriat cu giganți ai industriei precum BlackRock, Fidelity Investments, Federated Hermes, dar și diviziile de administrare a activelor ale Goldman și BNY, scrie News.ro

Inițiativa vine la scurt timp după ce președintele Donald Trump a semnat legea GENIUS, care reglementează stablecoinurile în SUA, impulsionând adoptarea activelor digitale susținute de dolar.
Spre deosebire de stablecoinuri, fondurile de pe piața monetară tokenizate oferă randamente, devenind astfel atractive pentru fonduri speculative, fonduri de pensii și corporații care doresc să-și optimizeze lichiditățile.
”Tokenizarea este un pas esențial pentru a reduce fricțiunile din piețele tradiționale. Permite tranzacții mai eficiente și fără întreruperi”, a explicat Laide Majiyagbe, director global al BNY pentru lichiditate și colateral.
Sistemul creat permite tranzacționare continuă, decontare aproape instantanee și automatizare, în timp ce BNY va menține în paralel și înregistrările tradiționale ale fondurilor.
Într-un viitor apropiat, aceste fonduri digitale ar putea fi folosite ca garanție în tranzacții, fără a fi nevoie de conversie în numerar, economisind timp și capital pentru jucători majori.

”Această piață, prin amploarea ei, are potențialul să eficientizeze întregul sistem financiar”, a declarat Mathew McDermott, director global pentru active digitale la Goldman Sachs.
Piața acestor fonduri a crescut masiv în ultimii ani, atrăgând peste 2,5 trilioane de dolari din 2022, pe fondul majorării dobânzilor de către Rezerva Federală. Fondurile tokenizate deschid calea către un sistem financiar ”always-on”, unde banii se mișcă digital, rapid și sigur.