GRAFIC Pierderi nete de peste 54 miliarde dolari pentru fondurile speculative de pe Wall Street de la începutul anului

GRAFIC Pierderi nete de peste 54 miliarde dolari pentru fondurile speculative de pe Wall Street de la începutul anului
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 29 ian 2021

Vânzătorii în lipsă care au pariat pe deprecierea acțiunilor de pe Wall Street au acumulat pierderi nete de peste 54 de miliarde de dolari de la începutul anului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit unui raport al firmei de analiză date Ortex, vânzătorii în lipsă au înregistrat pierderi totale de 71 miliarde de dolari. Câștigurile consemnate de la începutul anului din pozițiile short deschise au însumat 16,8 miliarde de dolari, rezultând o pierdere netă totală de 54,2 miliarde de dolari.

De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online CITEȘTE ȘI De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online

Vânzarea în lipsă presupune împrumutarea acțiunilor de la un broker și vânzarea lor, urmând ca ulterior, vânzătorul să cumpere acțiunile din piață și să le restituie brokerului. Operațiunea este profitabilă atunci când prețul acțiunilor scade comparativ cu prețul din momentul împrumutului.

În caz contrar, vânzătorul în lipsă poate fi nevoit să răscumpere acțiunile la un preț mai mare, pentru a-și limita pierderile. Un volum mic de acțiuni aflate în circulație, sau o eventuală aglomerare a cumpărătorilor pe anumite titluri, cum este și cazul GameStop, poate duce la creșterea rapidă a prețurilor și face dificilă acoperirea pozițiilor pentru speculatori, care acumulează astfel pierderi (așa-numitul short squeeze).

Perspectivă: Ce se va întâmpla în 2021 cu piața criptomonedelor CITEȘTE ȘI Perspectivă: Ce se va întâmpla în 2021 cu piața criptomonedelor

Vânzătorii în lipsă pe acțiunile GameStop au înregistrat pierderi nete de 1,03 miliarde de dolari de la începutul anului, potrivit raportului Ortex, citat de MarketWatch.

Cei mai afectați au fost însă vânzătorii în lipsă pe titlurile Tesla, fondurile speculative care au mizat pe deprecierea cotațiilor înregistrând până acum pierderi nete de aproape 6,8 miliarde de dolari.

Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid

GameStop a închis sesiunea de joi cu un declin de peste 40%, după ce mai multe platforme de tranzacționare online, printre care Robinhood și Interactive Brokers Group, au restricționat cumpărările de acțiuni, citând volatilitatea ridicată.

Deciziile au stârnit critici și acuzații de manipulare a pieței, inclusiv din partea politicienilor americani, care au anunțat că vor organiza audieri în Senat.

Acțiunile retailerului de jocuri video și ale altor companii vizate de un număr mare de poziții short s-au apreciat puternic în tranzacțiile after-hours, după ce Robinhood a transmis că va permite “cumpărări limitate” începând de astăzi.

Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat? CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?

Titlurile GameStop au avansat cu 36% în sesiunea extinsă de tranzacționare joi și cu peste 100% în prima parte a tranzacțiilor premarket astăzi.

În funcție de referința de joi, acțiunile companiei s-au apreciat cu aproape 930% de la începutul anului.

Acțiunile Tesla s-au scumpit cu 19% în intervalul analizat.

GRAFIC Pierderi nete de peste 54 miliarde dolari pentru fondurile speculative de pe Wall Street de la începutul anului

viewscnt
Afla mai multe despre
vanzare in lipsa
vanzatori in lipsa
fonduri speculative
gamestop
tesla
pierderi
short selling
short squeeze