Acțiunile retailerului de jocuri video GameStop au crescut cu 1.600% din 11 ianuarie. Casa Albă monitorizează speculațiile de pe bursă

Acțiunile retailerului de jocuri video GameStop au crescut cu 1.600% din 11 ianuarie. Casa Albă monitorizează speculațiile de pe bursă
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 ian 2021

Acțiunile retailerului de jocuri video GameStop au crescut cu până la 1.600% începând din 11 ianuarie, după o bătălie fără precedent între investitorii amatori care au cumpărat acțiuni ale acestei companii și fondurile de hedging care au pariat pe scăderea titlurilor, speculațiile determinând Casa Albă să anunțe că monitorizează atent situația creată pe bursă, transmite Reuters.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Folosirea volatilelor opțiuni call, achizițiile în masă făcute prin intermediul rețelei de socializare Reddit, mesaje postate pe Twitter de miliardarul Elon Musk și o amplificare a plasamentelor traderilor în ceea ce pare a fi o bulă speculativă a micilor investitori au făcut ca GameStop, o companie puțin cunoscută, să ajungă pe prima pagină a știrilor financiare, scrie News.ro.

EXCLUSIV Furnizorul de materiale pentru construcții Baduc își restrânge activitatea din București și vinde o parte din platformă unui retailer pentru un magazin CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Furnizorul de materiale pentru construcții Baduc își restrânge activitatea din București și vinde o parte din platformă unui retailer pentru un magazin

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat, miercuri, că atât Casa Albă cât și Departamentul Trezoreriei monitorizează situația care implică GameStop și alte companii, alte căror acțiuni au crescut puternic în ultimul timp.

Bătălia a început atunci când renumitul short seller Andrew Left de la fondul Citron Capital a pariat împotriva GameStop, dar a întâmpinat opoziția unei mulțimi de investitori individuali care au pariat în sens invers.

Presiunea pe investitorii short (care speculează pe scăderea acțiunilor n.r.) a fost atât de puternică încât fondurile de investiții au fost nevoite să vândă plasamente pe termen lung în acțiuni pentru a plăti pierderile.

”Regulile se schimbă, iar oamenilor nu le place asta”, a declarat investitorului în tehnologie Chamath Palihapitiya, pentru CNBC.

”Ne mutăm într-o lume în care oamenii obișnuiți au același acces ca profesioniștii și pot ajunge la aceeași concluzie sau poate la opusul acesteia. Soluția este mai multă transparență instituțională și nu reducerea acces al investitorilor obișnuiți”, aadăugat acesta.

Citron a fost o țintă pentru unii membri ai rețelei ”WallStreetbets” a Reddit, unde postările au contribuit la creșterea câștigurilor pentru mai multe acțiuni de nișă.

Left a spus într-un postare video că Citron a renunțat la pariul de scădere a acțiunilor GameStop după ce valoarea de piață a retailerului de jocuri video a crescut de aproape zece ori într-o săptămână.

”Am respect pentru piață”, a afirmat Left în postare.

Melvin Capital Management și-a închis marți poziția scurtă în GameStop, după ce a pierdut enorm.

Goldman Hedge Industry VIP ETF, care urmărește cele mai populare acțiuni ale fondurilor speculative, a scăzut timp de cinci sesiuni consecutive, cea mai lungă serie de pierderi din februarie 2020.

Analiști și avocați au solicitat analizarea acțiunilor.

Șeful bursei Nasdaq, Adena Friedman, a declarat că bursele și autoritățile de reglementare ar trebui să urmărească dacă postările anonime pe rețelele sociale ar putea conduce la sisteme de ”pompare și descărcare”.

Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare (SEC) din SUA a refuzat să comenteze.

GameStop și AMC sunt ambele listate la bursa din New York. Acțiunile GameStop au crescut cu aproape 700% în două săptămâni, ridicând valoarea de piață a retailerului care are dificultăți financiare de la 1,24 miliarde dolari la peste 10 miliarde dolari.

Titlurile BlackBerry au crescut marți cu 185%, fiind pe care să realizeze cel mai mare câștig lunar consemnat vreodată.

Miercuri, acțiunile GameStop au urcat cu încă 130%, până la 341,26 dolari, iar acțiunile AMC s-au triplat la 15,18 dolari, în timp ce bursa în ansamblul ei a scăzut cu peste 1%.

TD Ameritrade a limitat tranzacțiile cu acțiuni GameStop și cu alte titluri.

BlackRock, cel mai mare manager de active din lume, ar fi obținut câștiguri de aproximativ 2,4 miliarde de dolari din investiția sa în GameStop. La 31 decembrie, BlackRock deținea aproximativ 9,2 milioane de acțiuni, sau o participație de aproximativ 13%,  la GameStop.

Dar volatilitatea extremă înseamnă că investitorii pot să  și piardă bani, nu doar să câștige, a declarat Matthew Keator, partener al firmei de administrare a averilor Keator Group din Lenox, Massachusetts.

viewscnt
Afla mai multe despre
gamestop
jocuri video