Grupul GFG Alliance, din care face parte și Liberty Galați, se confruntă cu probleme după ce un creditor al său a ajuns în pragul insolvenței. Posibile vânzări de active, BCE cere informații

Grupul GFG Alliance, din care face parte și Liberty Galați, se confruntă cu probleme după ce un creditor al său a ajuns în pragul insolvenței. Posibile vânzări de active, BCE cere informații

Sanjeev Gupta

Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 8 mar 2021

Banca Centrală Europeană (BCE) le-a cerut băncilor europene să trimită detalii în legătură cu împrumuturile acordate companiei financiare Greensill, aflată în pragul insolvenței, și GFG Alliance,  principalul client al firmei britanice, potrivit Financial Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

GFG Alliance, controlat de Sanjeev Gupta, deține Liberty House, care a cumpărat, în 2019, combinatul siderurgic de la Galați, fostul SIDEX.

Sursele BCE au precizat că, deși băncilor europene vor trebui să dea detalii despre finanțarea Greensill și GFG Alliance, procedura este una formală și nu există riscuri la adresa stabilității financiare în zona euro.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

Totuși, dificultățile cu care se confruntă Greesill taie o sursă de finanțare importantă pentru GFG Alliance și ar putea pune piedici dezvoltării imperiului controlat de miliardarul de origine indiană Sanjeev Gupta.

Mai mult, potrivit Sunday Telegraph, grupul GFG Alliance ar putea fi nevoit să vândă o parte dintre active pentru a obține lichidități. Potrivit surselor publicației britanice, companii rivale și-au exprimat deja interesul pentru active deținute de divizia Liberty, printre care combinatul din Hayange (Franța), achiziționat anul trecut.

Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2 CITEȘTE ȘI Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2

Greensill, care acordă credite pentru capital de lucru, a ajuns pe marginea prăpastiei după ce Credit Suisse a retras o finanțare de 10 miliarde de dolari. În acest context, Greensill a angajat o companie care să o ajute cu un eventual proces de restructurare și negociază, totodată, vânzarea operațiunilor către fondul de private-equity Apollo Global Management.

În 2019, grupul britanic Liberty House a finalizat achiziția combinatului siderurgic Galați și a altor active europene de la ArcelorMittal.

Liberty face parte din alianța GFG Alliance, un grup internațional de afaceri ale căror activități sunt axate pe domeniul energetic, minier, metalurgic, de inginerie, logistică și serviicii financiare cu sediul principal în Londra, și centre adiționale în Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris și New York și operațiuni în aproape 30 de țări.

Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la faliment CITEȘTE ȘI Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la faliment

Alianța, care angajează la nivel global circa 14,000 de persoane și înregistrază o cifră de afaceri de peste 15 miliarde de dolari, cuprinde sub bannerul "Liberty": industriași integrați și afaceri cu activități în domeniul metalurgic; "SIMEC" grupul de companii care se ocupă cu resursele, energia, transportul și infrastructura; Wyelands; departamentul bancar și de servicii financiare, dar și departamentul imobiliar JAHAMA Estates. Liberty Steel Group acoperă 200 de spații de producție din 10 țări, fiind a 8-a cea mai mare companie siderurgică din lume, cu excepția Chinei.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberty
liberty house
gfg allance
greensill
sanjeev gupta
otel
liberty galati