Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei a fost demis. El e acuzat că a tărăgănat cercetările legate de furtul unui miliard de dolari din băncile moldovene

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei a fost demis. El e acuzat că a tărăgănat cercetările legate de furtul unui miliard de dolari din băncile moldovene
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 dec 2023

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a fost demis joi de Parlament cu 81 de voturi atât de la partidul de guvernământ PAS, cât și de la Partidul Socialiștilor (PSRM, pro-rus), transmit Ziarul de Gardă și TV8.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Demiterea lui Octavian Armașu vine după ce la începutul zilei de joi, la Parlament au avut loc audieri cu privire la progresele făcute în dosarul „Fraudei bancare”. După aproape patru ore de dezbateri, guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, i s-a cerut să își depună demisia, scrie G4Media.ro.

Peste 21 milioane de carduri erau active în România, arată datele BNR CITEȘTE ȘI Peste 21 milioane de carduri erau active în România, arată datele BNR

Deputații i-au reproșat progresele lente care se petrec în dosarul furtului miliardului de dolari din băncile moldovene.

„În rezultatul audierilor de azi din comisie și din plenul parlamentului care au arătat probleme grave în activitatea conducerii BNM, sabotare în recuperarea banilor, angajarea și menținerea în funcție a unor oameni implicați în frauda bancară, și obstrucționarea anchetei, vă solicităm demisia, domnule Octavian Armașu”, a scris deputatul PAS, Radu Marian, pe pagina sa de Facebook.

„Se ia act de informația prezentată de către Octavian Armașu, guvernator al BNM, în plenul Parlamentului în cadrul audierilor parlamentare cu privire la progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar, pe evoluția dosarului numit generic „Frauda bancară”.

Se constată activitatea insuficientă și defectuoasă a BNM în partea ce ține de auditul proceselor și persoanelor implicate în dosarul „Frauda bancară”, fapt ce trezește bănuieli rezonabile asupra gestionării defectuoase a sarcinii de asigurare a colaborării BNM cu organele de drept, în vederea investigării recuperării eficiente a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar în dosarul numit generic „Frauda bancară”.

Se constată neîndeplinirea de către guvernatorul BNM Octavian Armașu a condițiilor de exercitare a atribuțiilor stabilite în Legea 548/1995 cu privire la Banca Națională a Moldovei (…) se revocă din funcția de guvernator al BNM”, se arată în proiectul de hotărâre privind revocarea guvernatorului BNM, citit de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități Olesea Stamate.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca nationala a moldovei
furt