Guvernul a majorat limita de îndatorare prin emisiuni de eurobonduri pe extern

Guvernul a majorat limita de îndatorare prin emisiuni de eurobonduri pe extern
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 11 ian 2024

Plafonul pentru emisiuni de obligațiuni pe piețele externe, în cadrul programului Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat "Medium Term Notes" (Programul MTN), a fost majorat astăzi, de la 62 miliarde de euro, la 68 miliarde de euro, potrivit unei hotărâri a Guvernului. Pentru anul viitor, Finanțele estimează emisiuni de titluri de stat în cadrul MTN în valoare de 8,5-9,5 miliarde euro. Prin această decizie, statul și-ar asigura flexibilitate pentru a se împrumuta pe extern încă din ianuarie-februarie, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În perioada ianuarie – decembrie 2024 sunt scadente emisiuni de euroobligațiuni realizate în cadrul MTN în valoarea de 3,42 miliarde euro echivalent (22.01.2024 - 0,73 miliarde dolari, 24.04.2024 - 1,38 miliarde euro și 28.10.2024 - 1,5 miliarde euro). La momentul în care aceste emisiuni sunt rambursate, plafonul disponibil în cadrul MTN se eliberează și poate fi utilizat pentru noi emisiuni.

Creșterea plafonului cu suma de 6 miliarde euro, de la 62 la 68 miliarde euro, are în vedere crearea posibilității ca Ministerul Finanțelor să poată continua utilizarea cadrului general al MTN pentru a emite titluri de stat pe piețele internaționale în vederea îndeplinirii planului de finanțare aferent anului 2024, înainte ca titlurile să ajungă la scadență în această perioadă.

Această opțiune are în vedere crearea unei flexibilități extinse cu privire la alegerea momentului de lansare a noilor emisiuni, corelat cu identificarea unor condiții de piață favorabile.

La sfârșitul anului 2023, plafonul disponibil în cadrul Programului MTN, conform planului de finanțare actual, va fi de aproximativ 2,5 miliarde euro. De asemenea, luând în considerare faptul că prima parte a anului, respectiv lunile ianuarie-februarie sunt vizate de emitenții suverani în implementarea planului de finanțare datorită apetitului crescut al investitorilor este necesară menținerea flexibilității realizării primei emisiuni din anul 2025 la debutul anului.

În acest sens majorarea plafonului programului MTN și actualizarea anuală a Programului poate fi realizată de regulă într-un interval de 1-2 luni, ceea ce ar echivala cu ratarea ferestrei de oportunitate de la debutul anului 2025 pentru o emisiune de euroobligațiuni, în cazul în care plafonul Programului MTN nu este majorat cu suma propusă.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor
eurobonduri