Indicele ROBOR la 3 luni staționează

Financiar   
Indicele ROBOR la 3 luni staționează

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a rămas luni la 1,99%, cel mai scăzut nivel după 7 februarie 2018, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).

Indicele ROBOR la 6 luni s-a menținut la  2,07%. Acesta este un nou minim al ROBOR la șase luni consemnat de la 1 ianuarie 2018, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Declinul are loc în urma deciziei din 5 august a Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) de reducere a ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,5% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu 6 august, dar și de reducere a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 1,25%. Măsura a fost luată pentru atenuarea impactului economic al pandemiei de coronavirus.

Evenimente

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Șaisprezece bănci europene vor crea un sistem european de plăți disponibil din 2022, pentru a digitaliza regiunea CITEȘTE ȘI Șaisprezece bănci europene vor crea un sistem european de plăți disponibil din 2022, pentru a digitaliza regiunea

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

BNR a publicat, în mai 2019, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care înlocuiește ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Nivelul acestuia, pentru al treilea trimestru din 2019, a scăzut la 2,36%, de la 2,66% în T2 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
robor
bnr