Intervenție rapidă pe Wall Street - Silicon Valley Bank, banca startup-urilor americane, în prăbușire, a fost închisă temporar. Federal Deposit Insurance Corporation - administrator. Cel mai mare eșec bancar după criza din 2008

Intervenție rapidă pe Wall Street - Silicon Valley Bank, banca startup-urilor americane, în prăbușire, a fost închisă temporar. Federal Deposit Insurance Corporation - administrator. Cel mai mare eșec bancar după criza din 2008
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 10 mar 2023

O autoritate de reglementare din California a închis Silicon Valley Bank și a numit Federal Deposit Insurance Corporation (agenția americană responsabilă cu garantarea depozitelor - FDIC) drept administrator, acționând rapid pentru a evita agravarea unei crize.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Demersul este apreciat diferit de către analiști, respectiv ca fiind al doilea cel mai mare faliment bancar de la prăbușirea Washington Mutual în septembrie 2008 (active de 307 miliarde dolari și depozite de 288 miliarde dolari), dar și cel mai mare eșec bancar de la criza economică globală din 2008.

La 31 decembrie 2022, Silicon Valley Bank avea active totale de aproximativ 209 miliarde de dolari și depozite totale de aproximativ 175,4 miliarde de dolari.

Numeroși investitori au comparat dezastrul actual al SVB cu cel al Lehman Brothers, intrat în faliment în 2008 (active de 639 de miliarde de dolari), și au recomandat companiilor din portofoliul acestei bănci să-și mute banii din Silicon Valley Bank către alte entități bancare, precum Merrill Lynch, First Republic și JP Morgan, astfel încât să își poată plăti angajații la timp săptămâna viitoare.

Cele mai mari patru bănci americane au pierdut, joi, 52 de miliarde de dolari la bursă.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a convocat mai multe autorități de reglementare financiară pentru a discuta situația, reamintindu-le că are „încredere deplină” în capacitatea lor de a lua măsurile adecvate”, și a declarat că sectorul bancar rămâne „rezistent”.

EXCLUSIV BERD anunță ASF și MF că a început o analiză actuarială independentă la Euroins, pe reasigurări, și că susține compania în reducerea cotei pe piața RCA până la 25% CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BERD anunță ASF și MF că a început o analiză actuarială independentă la Euroins, pe reasigurări, și că susține compania în reducerea cotei pe piața RCA până la 25%

Sediul principal și toate sucursalele Silicon Valley Bank se vor redeschide pe 13 martie și toți deponenții asigurați vor avea acces deplin la depozitele lor asigurate cel târziu luni dimineață.

Banca, ale cărei activități sunt axate pe startupuri din sectorul tehnologiei, are 17 sucursale în California și Massachusetts.

Surse CNBC susțineau atunci că banca se află în discuții pentru a fi vândută după ce încercările de a obține capital au eșuat, dar ieșirile din depozite fac dificilă evaluarea acesteia de către potențialii cumpărători.
 
Creșterea peste așteptări a locurilor de muncă din SUA alimentează valul de vânzări pe burse, în contextul în care poate încuraja Fed să majoreze agresiv dobânzile.
 
Fondată în 1983, banca a devenit a 16-a ca mărime din SUA, cu active de 210 miliarde de dolari. De-a lungul anilor, lista de clienți a crescut pentru a include unele dintre cele mai mari nume din tehnologia de consum, cum ar fi Airbnb, Cisco, Fitbit, Pinterest și Square.
 

Miercuri seara, SVB a anunțat că intenționează să strângă 2 miliarde de dolari pentru a-și „întări poziția financiară” după ce a suferit pierderi pe fondul încetinirii mai ample a sectorului tehnologic. De asemenea, a indicat că a observat o creștere a clienților startup care își retrag depozitele. În același timp, banca a semnalat că titlurile sale și-au pierdut din valoare ca urmare a creșterii ratelor dobânzilor.

Banca nu a putut face față retragerilor masive ale clienților săi, în principal companii de tehnologie, iar ultimele sale încercări de a strânge bani noi au eșuat.

Până joi dimineață, acțiunile SVB au început să înregistreze o vânzare masivă.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
wall street
s&p 500
burse sua